Ziemniaki zapiekane z pomidorami - pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu
2021-11-04
łatwy
45 min
4
Ziemniaki zapiekane z pomidorami to super pomysł na ciepłe danie na obiad lub kolację, pozwalające pysznie wykorzystać resztki ziemniaków z poprzedniego dnia. Danie jest niedrogie, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - wypróbujcie ten prosty przepis koniecznie!
Polecamy też:
Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika: tak pysznych jeszcze nie jedliście!
Ziemniaki pieczone w piekarniku - podajemy dobry przepis na pieczone ziemniaki [WIDEO]
Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie: pyszne i niskokaloryczne
Dwukrotnie pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami: chrupiące, maślane i pyszne
Najlepsze pieczone ziemniaki z parmezanem: ten włoski przepis podbił świat!
SKŁADNIKI
- kilka plasterków wędzonego boczku
- 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków
- 4-5 pomidorów
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naczynie do zapiekania lub patelnię z grubym dnem wyłożyć plasterkami boczku.
- Na nich ułożyć plasterki ziemniaków, posypać je ulubionymi ziołami i przyprawami.
- Na warstwę ziemniaków wbić jajka, posolić lekko.
- Przykryć jajka plastrami pomidorów, posypać solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika lub powolnie podgrzewać na małym ogniu, aż do chwili, gdy jajka się zetną, Podawać posypane posiekaną zieleniną.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?