Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika: tak pysznych jeszcze nie jedliście!

Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika: tak pysznych jeszcze nie jedliście!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące ziemniaki gniecione pieczone i podane z parmezanem i natką pietruszki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika to doskonały patent! Są kremowe w środku, chrupkie na zewnątrz i tak dobre, że wprost uzależniające. Jestem wielką fanką pieczonych ziemniaków, które sycą ciało i koją duszę. Polecam gorąco przepis na pieczone ziemniaki gniecione! 

Składniki

  • 12-16 ziemniaków średnich rozmiarów, w przeliczeniu po 3-4 ziemniaki na 1 osobę

  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 łyżki startego parmezanu

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

  • sól 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaków z cienką skórką nie obierać, pozostałe obrać.

  • Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.

  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

  • Lekko zgnieść, tak aby ziemniak pękł i zmniejszył się o połowę wysokości. Nie rozgniatać na placek! 

  • Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

  • Oliwą polać ziemniaki. Posypać solą i wstawić do piekarnika

  • Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut, następnie przewrócić i piec kolejne 20 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą zrumienione i chrupiące.

  • Przed podaniem posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. 

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).