Ziemniaki gniecione z piekarnika. Chrupka skorupka skrywa cudownie kremowe wnętrze

Chrupiące ziemniaki gniecione pieczone i podane z parmezanem i natką pietruszki
Autor: Shutterstock Chrupiące ziemniaki gniecione pieczone i podane z parmezanem i natką pietruszki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika to doskonały patent! Są kremowe w środku, chrupkie na zewnątrz i tak dobre, że wprost uzależniające. Jestem wielką fanką pieczonych ziemniaków, które sycą ciało i koją duszę. Polecam gorąco przepis na pieczone ziemniaki gniecione! 

SKŁADNIKI

  • 12-16 ziemniaków średnich rozmiarów, w przeliczeniu po 3-4 ziemniaki na 1 osobę
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaków z cienką skórką nie obierać, pozostałe obrać.
  • Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Lekko zgnieść, tak aby ziemniak pękł i zmniejszył się o połowę wysokości. Nie rozgniatać na placek! 
  • Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Oliwą polać ziemniaki. Posypać solą i wstawić do piekarnika
  • Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut, następnie przewrócić i piec kolejne 20 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą zrumienione i chrupiące.
  • Przed podaniem posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Więcej świetnych przepisów na pieczone ziemniaki

Najlepsze ziemniaki pieczone po portugalsku: chrupiące i pożywne

Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej

Pieczone ziemniaki w curry: fenomenalny dodatek do obiadu

Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach

Młode ziemniaki z pieczarkami i czosnkiem: ten przepis was zachwyci

Galeria: Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej