Dwukrotnie pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami: chrupiące, maślane i pyszne

Dwukrotnie pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami: chrupiące, maślane i pyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone ziemniaki to najlepszy pokarm dla ciała i duszy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dwukrotnie pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami są chrupiące, maślane i niesamowicie pyszne. Zabieg dwukrotnego pieczenia pozwala uzyskać kruche w środku i chrupkie z zewnątrz kartofle. Oto najlepszy przepis na pyry z chrupiącą skórką!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia

  • 3 łyżki oliwy

  • 3 łyżki masła lub masła roślinnego

  • 1 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki przeciąć na pół.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć specjalnym papierem. Skropić 2 łyżkami oliwy. Posypać solą i pieprzem. Na blasze ułożyć przecięciem do dołu ziemniaki (tak jak pokazano na zdjęciu na górze przepisu). 

  • Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 220°C. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości i gatunku ziemniaków. Piec do czasu, gdy będzie można w ziemniak swobodnie wbić widelec. 

  • W czasie gdy ziemniaki się pieką czosnek przecisnąć przez praskę, szczypiorek i koperek posiekać drobno. 

  • Miękkie masło utrzeć z 1 łyżką oliwy. Dodać czosnek i zioła, dokładnie wymieszać. 

  • Gdy ziemniaki są już upieczone, wyjąć blachę z piekarnika. Dodać masło ziołowe i wymieszać ziemniaki z masłem na blasze za pomocą do dwóch łyżek. 

  • Ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec jeszcze 5-7 minut. Gotowe!

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).