Najlepsze pieczone ziemniaki z parmezanem: ten włoski przepis podbił świat!

Najlepsze pieczone ziemniaki z parmezanem: ten włoski przepis podbił świat!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaki pieczone po włosku z parmezanem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone ziemniaki zawsze cieszą się powodzeniem. Chrupiące z wierzchu, kremowe w środku uzależniają swoim smakiem. I bardzo poprawiają humor! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem, który podbił świat! Oto najlepsze pod słońcem ziemniaki w stylu włoskim!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 łyżki oleju

  • 4 łyżki parmezanu startego

  • 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyć, wyszorować, osuszyć. Pokroić wzdłuż na ósemki.

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. 

  • Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  • Ósemki ziemniaków polać olejem, posypać 2 łyżkami parmezanu, ziołami i solą. 

  • Wszystko razem wymieszać, aby przyprawy pokryły ziemniaki. 

  • Wierzch ponownie posypać 2 łyżkami parmezanu.

  • Wstawić do piekarnika i piec przez 40-45 minut. 

Wskazówki jak przygotować najlepsze pieczone ziemniaki

  • Ziemniaków krojonych w ósemki, czy na cząstki, nie obieramy. Takie ziemniaki w wiejskim stylu to najlepsze źródło węglowodanów i błonnika, którego wciąż brakuje w naszej diecie.

  • Bardzo ważne jest by ziemniaki po pokrojeniu na chwilę zanurzyć we wrzątku, a następnie dobrze osuszyć. 

  • Sucha powierzchni ziemniaka lepiej zostanie pokryta olejem i przyprawami, a dzięki temu będzie chrupiąca i pyszna.

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).