Chleby

Pachnące chleby są niejako wizytówką naszego kraju - w końcu gości wita się chlebem i solą. Widać też odżywający zwyczaj samodzielnego wypieku chleba. Pomagają w tym specjalne wypiekacze, choć równie dobrze można skorzystać z tradycyjnych metod. Domowy chleb to zawsze gwarancja zdrowia - powstaje bowiem z naturalnych składników bez ulepszaczy.

Chleby

Chleby wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Jak zrobić zapiekane kanapki na śniadanie: banalny trik na pyszną przekąskę

Jak zrobić zapiekane kanapki na śniadanie: banalny trik na pyszną przekąskę

Wszyscy uwielbiamy chleb zapiekany z żółtym serem. Jak zrobić najlepszą zapiekankę? To bardzo proste. Najlepszy trik to zapieczenie kromek chleba zwykłego lub tostowego pod mieszaniną żółtego sera, jajek i śmietany. Ten sposób pozwala cieszyć się naprawdę wybornym smakiem. Można do mieszanki sera i jajek dodać drobno pokrojony bekon lub kiełbasę, paprykę, czy pomidory. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chleb z boczkiem, serem i migdałami

Chleb z boczkiem, serem i migdałami

Chleb z boczkiem, serem i migdałami to pyszny domowy wypiek z dodatkami. Smakuje wyśmienicie, jest puszysty i chrupiący. Najlepiej smakuje posmarowany jedynie odrobiną masła.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pijani rycerze - pomysł na deser z czerstwego chleba i reszek wina

Pijani rycerze - pomysł na deser z czerstwego chleba i reszek wina

Zostało ci z wieczornego przyjęcia trochę wczorajszego chleba i resztki czerwonego wina w butelce> To najlepszy moment na przyrządzenie pijanych rycerz. Resztki się nie zmarnują, a ty będziesz miec pyszny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Deser staropolski z jabłek i czerstwego razowego chleba

Deser staropolski z jabłek i czerstwego razowego chleba

Deser staropolski z jabłek jest nie tylko pyszny, ale do tego udowadnia, że nasze babcie i prababcie znakomicie znały trend "zero waste". Wykorzystanie czerstwego pieczywa do przygotowania smacznego deseru jest na to najlepszym przykładem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Łatwa w przygotowaniu zapiekanka, która pozwoli zużyć resztki. Oszczędna i pyszna kuchnia, czyli taka, jaką lubimy. Już dziś przygotujcie zapiekankę chlebową z wędliną i pomidorem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis na Wielkanoc

Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis na Wielkanoc

Święcelnik to  wielkanocna potrawa, rodem ze Śląska. Jak sama nazwa wskazuje, że to specjalne ciasto wkładane do kosza ze święconką. Ciasto chlebowe nadziewa się pokrojoną Wędzonką ze Śląska lub kiełbasą lub frankfuterkami.  „Ślōnskie szpecyjały” to produkty już od ponad 35 lat sygnowane nazwiskiem Berger - rodzinną firmą związaną ze śląskim miastem Rydułtowy. Doskonała znajomość niepowtarzalnego smaku domowych wędzonek zaowocowała kolejnym tradycyjnym wyrobem w ofercie marki. Wędzonka ze Śląska (31,90 zł/kg) to wędlina z szynki dolnej zrazowej, przygotowywana według tradycyjnej śląskiej receptury. Wędzonka ze Śląska marki Berger wytworzona jest z szynki dolnej zrazowej, czyli najszlachetniejszego mięśnia szynki. Dodatkowo Wędzonka ze Śląska charakteryzuje się soczystością, którą zawdzięcza warstwie tłuszczu, będącego nośnikiem wyjątkowego smaku i aromatu. Produkt przyrządzony w zgodzie ze śląską tradycją wędliniarską, pozwala zaoszczędzić czas, który musielibyśmy poświęcić na samodzielne wędzenie domowymi sposobami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jak upiec chleb żytni? Przepis na chleb z żytniej mąki, który zawsze się udaje

Jak upiec chleb żytni? Przepis na chleb z żytniej mąki, który zawsze się udaje

Nie ma nic wspanialszego niż zapach świeżego, żytniego chleba. I ten aromat może unosić się w naszych domach. Szczególnie, że chleb z tego przepisu zawsze się udaje. Nie potrzeba chleba zagniatać, ani godzinami wyrabiać. Jest bardzo smaczny i długo utrzymuje świeżość. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku

Weizenbrot to prosty chleb pszenny w stylu rustykalnym. Skręcone bochenki, chrupiące z wierzchu, puszyste w środku są bardo popularne w Niemczech. Dzięki długiemu wyrastaniu w niskiej temperaturze chleb nabiera lekko kwaśnego smaku. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe. Nie wymaga wyrabiania i długotrwałego zagniatania. Wystarczy oddać głos naturze, a drożdże napowietrzą ciasto, gluten sam się uwolni i podczas pieczenia zamieni się w pyszny chleb o doskonałej strukturze.  Przepis pochodzi z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianny Ewy Stawskiej  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Przygotowanie domowego chleba żytniego według tego przepisy jest bardzo proste. Nie trzeba ciasta chlebowego zagniatać, ani wyrabiać. Nie potrzebny jest także zakwas. Chleb doskonale wyrośnie na liofilizowanych (suszonych) drożdżach, które można kupić w każdym sklepie. Gotowy chleb jest puszysty w środku z chrupiącą skórką. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią

Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią

Pieczemy chleb! I to bez specjalistycznych urządzeń. Wystarczy zwykły piekarnik. Dodajemy do zaczynu pełnoziarnistą mąkę oraz marchew. Dzięki temu chleb będzie miał więcej wartości odżywczych. Podajemy przepis na chleb z mąki z pełnego przemiału i marchwi. Zobacz też: 4 przepisy na domowy chleb, Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym, Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 6