Chleb ze szparagami i oliwkami. Śniadanie, które zachwyci

Chleb ze szparagami i oliwkami. Śniadanie, które zachwyci
Autor: Shutterstock.com Chleb ze szparagami i oliwkami. Śniadanie, które zachwyci
łatwy
15 min
10

Dieta wegetariańska

Sezon na szparagi szaleje w pełni, więc trzeba z niego korzystać, póki trwa. Przykładem może być ten przepyszny, chrupiący chlebek wypełniony szparagami. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by móc się nim rozkoszować.

Co zrobić ze szparagów? Wypróbuj ten przepis na chlebek

Pyszny i prosty do przygotowania chleb ze szparagami, oliwkami i serem to wspaniały pomysł na ciekawe śniadanie, lunch czy jako dodatek do grilla. Nie jest trudny w przygotowaniu, a pozwala cieszyć się tym wspaniałym sezonowym smakiem szparagów.

Wystarczy kilka składników, by móc zajadać się tym szparagowym chlebkiem. Wychodzi on mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz. Wystarczy Najdłużej z całego przygotowania zajmie niestety wyrastanie, ale jest to cena, którą warto zapłacić.

Chlebek ze szparagami, oliwkami i serem jest warty przygotowania. Jego smak jest naprawdę niesamowity. Możemy go jeść samego, z masłem lub z dodatkami, jak na kanapkę - wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę. Ten przepis jest jednak naprawdę wart spróbowania.

Jeśli więc nie wiesz, co przygotować ze szparagów, ten chlebek sprawdzi się świetnie. Musimy tylko pamiętać, bo odkroić twardą i włóknistą część podstawy szparagów, ponieważ nie sprawdzi się ona w naszym chlebku.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g szparagów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100 g oliwek bez pestek
  • 400 g mąki chlebowej
  • 10 g drożdży świeżych
  • 250 g ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g sera tartego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę mieszamy z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami mąki.
  • Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
  • Dodajemy mąkę, sól i oliwę z oliwek.
  • Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy.
  • Dodajemy ser tarty i wyrabiamy.
  • Szparagi myjemy, osuszamy i kroimy na drobniejsze kawałki.
  • Oliwki kroimy na połówki.
  • Dodajemy oliwek i szparagi do ciasta.
  • Całość dokładnie wyrabiamy.
  • Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, rozprowadzamy i ponownie przykrywamy.
  • Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej