Wyrabiam wieczorem, piekę rano. Te puszyste nocne bułki pszenne są idealne na śniadanie

nocne bułki pszenne
Autor: Shutterstock Domowe bułki zacznij piec tylko tak. Nocna wersja zachwyca pysznym smakiem i puszystością.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Nie ma to ja domowe pieczywo. Upieczenie puszystych bułeczek na śniadanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy dobry przepis, dzięki któremu prawie bez wysiłku można zrobić pyszne domowe bułeczki. Oto łatwy przepis na nocne bułki pszenne, które oczarują prostym przygotowaniem i znakomitym smakiem.

Czy ciasto na bułki może rosnąć całą noc?

Tajemnicą tego przepisu na pyszne bułki pszenne jest sposób przygotowania. Ciasto wyrasta na drożdżach, ale nie trzeba czekać, aż podwoi swoją objętość. Wyrabia się je wieczorem i wstawia do lodówki, gdzie rośnie przez całą noc. Fermentacja na zimno sprawia, że nocne bułki pszenne mają złożony i bogatszy smak. Ciasto drożdżowe, które wyrasta w chłodzie, jest bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania. To idealna opcja dla zabieganych i leniwych. Ciasto robi się wieczorem, a następnego dnia rano wystarczy uformować bułeczki i upiec je w piekarniku.

Z czego zrobić nocne bułki pszenne?

Do przygotowania ciasta na nocne bułki pszenne wykorzystuje się proste składniki. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Lista niezbędnych produktów jest krótka. To podstawowy przepis, który można modyfikować, dodając inne składniki. Smak nocnych bułek podkręcą różne ziarna, suszone zioła i aromatyczne przyprawy.

Z czego więc zrobić smaczne domowe bułki nocne? Na liście składników znalazło się tylko sześć produktów, takich jak:

  • mąka pszenna
  • letnia woda
  • świeże drożdże
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • sól

Jak zrobić nocne bułki pszenne?

Przepis na wyśmienite bułki, które wyrastają przez noc, nie jest skomplikowany. Przygotowanie ciasta jest łatwe i nie wymaga tak dużo czasu. Można wyrobić je ręcznie lub skorzystać z miksera czy robota planetarnego. Ciasto na nocne bułki powinno być gładkie i elastyczne, więc należy wyrabiać je około 8 minut. Warto pamiętać, że składniki, które wymagają chłodzenia, należy wcześniej wyjąć z lodówki i odstawić, aby nabrały temperatury pokojowej. Woda powinna być letnia.

Jak więc zrobić nocne bułki pszenne na śniadanie? Z tym przepisem jest to łatwe zadanie, które nikomu nie sprawi przykrych niespodzianek. Bułeczki zawsze się udają i smakują obłędnie.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta na bułki
  • 2. krok – wstawienie ciasta na bułki do lodówki do wyrośnięcia na całą noc
  • 3. krok – uformowanie bułek
  • 4. krok – upieczenie nocnych bułek pszennych w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miski. Wlać wodę i dodać miód. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką.
  • Wsypać przesianą mąkę z solą i wlać olej. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na 8 równych kawałków. Uformować bułeczki i ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej