Domowe bułeczki posypuję tymi ziarenkami. Są o wiele smaczniejsze niż te z piekarni

Dieta wegetariańska
Mak to nie tylko składnik domowych ciast. Idealnie sprawdzi się jako składnik pysznych i puszystych bułeczek. Sprawia, że zyskują cudowny aromat i znakomity smak. Przepis na takie bułki nie jest trudny i nie zajmuje tak dużo czasu. Zobaczcie, jak zrobić w domu wyśmienite bułeczki z makiem, które smakują lepiej niż z renomowanej piekarni.
Bułki z makiem – co jest potrzebne?
Aby zrobić znakomite domowe bułeczki, należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. To również doskonały pomysł na wykorzystanie resztek maku, który został po pieczeniu świątecznych ciast. Do przygotowania ciasta na bułki najlepsza jest mąka pszenna typ 550.
Z czego więc zrobić najlepsze domowe bułki? Lista składników nie jest długa i obejmuje osiem produktów, takich jak:
- składniki suche - mąka pszenna, mak, drożdże instant, cukier, sól
- składniki mokre - woda, oliwa z oliwek, jajko
Jak zrobić bułki z makiem?
Przepis na apetycznie prezentujące się bułeczki z dodatkiem ziarenek maku nie jest trudny. Chociaż ciasto wyrasta na suchych drożdżach, nie trzeba czekać kilku godzin. W sumie to tylko niewiele ponad pół godziny. Dzięki temu, że składniki są zawsze w sklepach, takie puszyste bułeczki można piec przez cały rok. Na pewno szybko się nie znudzą.
Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu bułeczki, których smak podkręca mak? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe i nie wymaga ani dużo czasu, ani nadprzyrodzonych umiejętności. Należy jedynie postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a pyszne domowe bułki wyjdą już za pierwszym razem.
- 1. krok – wyrobienie ciasta na bułki i odstawienie na 20 minut
- 2. krok – uformowanie bułek i odstawienie na 15 minut
- 3. krok – nacięcie bułek, posmarowanie ich jajkiem i posypanie makiem
- 4. krok – upieczenie bułeczek z makiem w piekarniku
Ile piec bułki z makiem?
W tym prostym przepisie bułki z makiem piecze się w piekarniku. Należy nagrzać go do 200 stopni C i dopiero wtedy wstawić blachę z bułeczkami posypanymi makiem. Piecze się je przez kwadrans. W tym czasie pięknie wyrosną i nabiorą kształtu. Dzięki dodatkowi maku zyskają wyborny smak i aromat, który przyjemnie roznosi się po całym domu w trakcie pieczenia. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Można też podawać je do obiadu.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 250 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Wymieszać.
- Wlać wodę i oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie.
- Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować okrągłe bułeczki.
- Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut.
- Wierzch bułek naciąć ostrym nożem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.