Domowe bułeczki posypuję tymi ziarenkami. Są o wiele smaczniejsze niż te z piekarni

bułki z makiem
Autor: Shutterstock Zamiast kupować, upiecz w domu. Te bułeczki z makiem są łatwe, szybkie i przepyszne!
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Mak to nie tylko składnik domowych ciast. Idealnie sprawdzi się jako składnik pysznych i puszystych bułeczek. Sprawia, że zyskują cudowny aromat i znakomity smak. Przepis na takie bułki nie jest trudny i nie zajmuje tak dużo czasu. Zobaczcie, jak zrobić w domu wyśmienite bułeczki z makiem, które smakują lepiej niż z renomowanej piekarni.

Bułki z makiem – co jest potrzebne?

Aby zrobić znakomite domowe bułeczki, należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. To również doskonały pomysł na wykorzystanie resztek maku, który został po pieczeniu świątecznych ciast. Do przygotowania ciasta na bułki najlepsza jest mąka pszenna typ 550.

Z czego więc zrobić najlepsze domowe bułki? Lista składników nie jest długa i obejmuje osiem produktów, takich jak:

  • składniki suche - mąka pszenna, mak, drożdże instant, cukier, sól
  • składniki mokre - woda, oliwa z oliwek, jajko

Jak zrobić bułki z makiem?

Przepis na apetycznie prezentujące się bułeczki z dodatkiem ziarenek maku nie jest trudny. Chociaż ciasto wyrasta na suchych drożdżach, nie trzeba czekać kilku godzin. W sumie to tylko niewiele ponad pół godziny. Dzięki temu, że składniki są zawsze w sklepach, takie puszyste bułeczki można piec przez cały rok. Na pewno szybko się nie znudzą.

Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu bułeczki, których smak podkręca mak? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe i nie wymaga ani dużo czasu, ani nadprzyrodzonych umiejętności. Należy jedynie postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a pyszne domowe bułki wyjdą już za pierwszym razem.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta na bułki i odstawienie na 20 minut
  • 2. krok – uformowanie bułek i odstawienie na 15 minut
  • 3. krok – nacięcie bułek, posmarowanie ich jajkiem i posypanie makiem
  • 4. krok – upieczenie bułeczek z makiem w piekarniku

Ile piec bułki z makiem?

W tym prostym przepisie bułki z makiem piecze się w piekarniku. Należy nagrzać go do 200 stopni C i dopiero wtedy wstawić blachę z bułeczkami posypanymi makiem. Piecze się je przez kwadrans. W tym czasie pięknie wyrosną i nabiorą kształtu. Dzięki dodatkowi maku zyskają wyborny smak i aromat, który przyjemnie roznosi się po całym domu w trakcie pieczenia. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Można też podawać je do obiadu.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 250 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Wymieszać.
  • Wlać wodę i oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie.
  • Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować okrągłe bułeczki.
  • Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut.
  • Wierzch bułek naciąć ostrym nożem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej