Domowy chleb z suszonymi pomidorami - znakomity dodatek do zupy
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Domowy chleb z suszonymi pomidorami jest bardzo smaczny i wcale nie taki trudny do zrobienia. Jeśli lubicie zagryzać zupy pysznym chlebem to ten nadaje się do tego znakomicie.
SKŁADNIKI
- 6 szklanek mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki stołowe cukru
- łyżka stołowa gęstego przecieru pomidorowego
- 3-4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka
- 5 łyżek stołowych oliwy z zalewy do suszonych pomidorów
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiej mąkę, wsyp sól, cukier, dodaj pokruszone drożdże wymieszane ze 150 ml ciepłego mleko.
Pozostałe mleko połącz z przecierem pomidorowym, oliwą extra vergine i oliwą z zalewy. Wlej masę do mąki i wymieszaj - Całość musisz wyrobić na elastyczne ciasto. Pozostaw je przykryte ściereczką, by wyrastało ok. 2 godziny. Następnie wyrabiaj ponownie, dodając posiekane pomidory. Z tej ilości ciasta upieczesz 4 małe bochenki.
Przed wstawieniem ich do pieca daj wyrosnąć jeszcze chwile ciastu ułożonemu już na blasze do pieczenia. Po pół godzinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piecz 45 min.