Domowy chleb z suszonymi pomidorami - znakomity dodatek do zupy

Domowy chleb z suszonymi pomidorami
Autor: Shutterstock Domowy chleb z suszonymi pomidorami jest świetny nie tylko do kanapek.
łatwy
45 min
4

Domowy chleb z suszonymi pomidorami jest bardzo smaczny i wcale nie taki trudny do zrobienia. Jeśli lubicie zagryzać zupy pysznym chlebem to ten nadaje się do tego znakomicie. 

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • łyżka stołowa gęstego przecieru pomidorowego
  • 3-4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 5 łyżek stołowych oliwy z zalewy do suszonych pomidorów
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiej mąkę, wsyp sól, cukier, dodaj pokruszone drożdże wymieszane ze 150 ml ciepłego mleko.
    Pozostałe mleko połącz z przecierem pomidorowym, oliwą extra vergine i oliwą z zalewy. Wlej masę do mąki i wymieszaj
  • Całość musisz wyrobić na elastyczne ciasto. Pozostaw je przykryte ściereczką, by wyrastało ok. 2 godziny. Następnie wyrabiaj ponownie, dodając posiekane pomidory. Z tej ilości ciasta upieczesz 4 małe bochenki.

    Przed wstawieniem ich do pieca daj wyrosnąć jeszcze chwile ciastu ułożonemu już na blasze do pieczenia. Po pół godzinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piecz 45 min.