Domowa chałka - najlepsze śniadanie świata

2021-03-31
Domowa chałka
Autor: Shutterstock Domową chałkę można posypać makiem, sezamem lub gruboziarnista solą.
średni
60 min
4

Chałka z masłem i dżemem i szklanka ciepłego mleka lub kakao - tak wielu z nas wyobraża sobie najlepsze śniadanie. A jeśli do tego ta chałka została przygotowana samodzielnie, to już naprawdę nie ma nic lepszego. Podajemy przepis na domową chałkę.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki
  • 0,25 kostki masła
  • 20 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • jajko
  • 3 żółtka
  • pół szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy delikatnie i następnie studzimy.
  • Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru.
  • Resztę cukru mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i solą.
  • Do suchych składników dodajemy 1 całe jajko, 2 żółtka, drożdże z cukrem i letnie mleko.
  • Wyrabiamy gęste, lepkie i elastyczne ciasto, przekładamy je do natłuszczonej miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie je zagniatamy, dzielimy na 6 wałków i zaplatamy 2 warkocze.
  • Chałki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Przed włożeniem do pieca wierzchy chałek smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami lub solą.