Domowa chałka - najlepsze śniadanie świata
2021-03-31
średni
60 min
4
Chałka z masłem i dżemem i szklanka ciepłego mleka lub kakao - tak wielu z nas wyobraża sobie najlepsze śniadanie. A jeśli do tego ta chałka została przygotowana samodzielnie, to już naprawdę nie ma nic lepszego. Podajemy przepis na domową chałkę.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki
- 0,25 kostki masła
- 20 g drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- jajko
- 3 żółtka
- pół szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuszczamy delikatnie i następnie studzimy.
- Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru.
- Resztę cukru mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i solą.
- Do suchych składników dodajemy 1 całe jajko, 2 żółtka, drożdże z cukrem i letnie mleko.
- Wyrabiamy gęste, lepkie i elastyczne ciasto, przekładamy je do natłuszczonej miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie je zagniatamy, dzielimy na 6 wałków i zaplatamy 2 warkocze.
- Chałki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem do pieca wierzchy chałek smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami lub solą.