Bajgle nowojorskie - sprawdzony przepis na pyszne bajgle!
Uwielbiasz bajgle, ale nie wiesz jak je upiec? To nie jest bardzo trudne, a efekt - niebo w ustach! Pyszny bajgiel z kremowym serkiem i plasterkiem łososia, dosmaczony świeżą rzodkiewką czy ogórkiem to rewelacyjny pomysł na śniadanie.
Bajgiel to pieczywo pochodzące z kuchni Żydów polskich, znane od XVII wieku (pierwsza wzmianka o bajglach pochodzi z roku 1610 - bajgle są w niej opisane jako pieczywo dawane w prezencie kobietom po urodzeniu dziecka). Emigranci żydowscy na początku XX wieku rozpoczęli wypiekanie bajgli na Manhattanie. Do 1950 roku bajgle były wyrabiane ręcznie, później zaczęto je produkować maszynowo. W dwóch miastach na kontynencie amerykańskim bajgle zyskały status kultowego pieczywa. To oczywiście Nowy Jork w USA i Montreal w Kanadzie. Ale i w Polsce bajgle, nieprzerwanie wypiekane z Krakowie, rozprzestrzeniają się po całej Polsce. Ich wypiekiem zajmuje się coraz więcej lokalnych piekarni, powstają także restauracje/bary specjalizujące się w wypieku bajgli i sprzedaży gotowych kanapek z nich przygotowanych. Bajgle swoją ciekawą strukturę i konsystencję, w której chrupiąca skórka otacza miękkie i elastyczne ciasto, zawdzięczają procesowi krótkiego gotowania przed pieczeniem.
Zobacz wideo i poznaj sekrety idealnego ciasta drożdżowego!
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki,
- 2 dkg świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- 1 1/2 łyżki soli,
- mak, sezam lub gruba sól do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę.
- Olej połączyć z 1/3 szklanki wody i połączyć z rozczynem. Wymieszać.
- Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier, jajko oraz olej z wodą i drożdżami. Zarobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia - aż ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Powtórnie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto podzielić na 12 równych kawałów. W każdym kawałku zrobić po środku dziurkę - dosc dużą, bo jej średnica zmniejszy się podczas gotowania bajgli.
- Gotować je w osłodzonym wrzątku przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Osączyć na sitku, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, obsypać makiem, sezamem lub solą.
- Piec w 190 stopniach przez 10 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 5 minut.