Bez drożdży, cukru czy jajek. Ten chleb nie potrzebuje wyrastania

Bez drożdży, cukru czy jajek. Ten chleb nie potrzebuje wyrastania
Autor: Shutterstock.com Bez drożdży, cukru czy jajek. Ten chleb nie potrzebuje wyrastania
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Pięć składników wystarczy, by przygotować ten przepyszny chleb. A co najlepsze, nie użyjemy do niego nawet grama drożdży. Irlandzki chleb sodowy będzie hitem w każdym domu. Prostota przygotowania idzie tu w parze z niesamowitych smakiem.

Chleb bez drożdży. Ten przepis sprawdzi się idealnie

Irlandzki chleb sodowy to idealna alternatywa dla klasycznych chlebów na drożdżach. Jest prosta w przygotowaniu i co najważniejsze, nie trzeba czekać długi czas, aż wyrośnie. Wystarczy kilka składników i chwila przygotowań, by móc wsadzić go do piekarnika.

W tym chlebie nie ma nie tylko drożdży. Przygotowujemy go również bez jajek, masła i cukru. Dzięki temu szybko go przygotujemy, a smakować będzie niesamowicie. To idealny przepis dla każdego, kto dopiero zaczyna przygodę z pieczeniem chleba i nie chce czekać długo, by zobaczyć rezultaty.

Jeśli chcemy trochę zaszaleć, nasz chlebek można łatwo modyfikować. Świetnie będą pasowały do niego płatki owsiane, rodzynki czy też najróżniejsze nasiona. Jeśli chcemy możemy dodać również odrobinę czosnku i parmezanu, by nadać mu ciekawy posmak.

To naprawdę przepyszny i prosty do przygotowania chlebek. Najdłużej zajmie nam pieczenie, jednak ten czas jest tego wart. Bochenek wyjdzie miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. To idealny pomysł na śniadanie, kolację czy przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki białej mąki 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 szklanki zimnej maślanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Obie mąki, sól i sodę mieszamy w misce.
  • Dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy.
  • Zwilżonymi rękoma zagniatamy ciasto, ale nie więcej niż 8 razy.
  • Formujemy kulkę i przekładamy na blachę.
  • Nacinamy chlebek na krzyż.
  • Pieczemy około 20 minut.
  • Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej