Puszyste bułeczki z dżemem - idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Bułeczki z dżemem, z puszystego ciasta drożdżowego, świeże, jeszcze ciepłe - co może być lepszego do porannej lub popołudniowej kawy lub herbaty? Wypróbuj nasz przepis na puszyste bułeczki - nigdy już nie będziesz chciał innych!
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g roztopionego masła,
- 60 g cukru pudru
- słoik ulubionego dżemu
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do naczynia o pojemności ok. 1 litra wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz letnie mleko, wymieszać dokładnie i odstawić na co najmniej 10 minut do wyrośnięcia.
- Do większej miski wsypać przesianą mąkę, dodać roztopione masło (letnie, nie gorące), cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, zagnieść.
- Gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się już kleiło do rąk, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 60 minut - do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować, za pomocą miseczki wyciąć w placku kółka. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę dżemu, zwinąć bułeczki dokładnie, tak aby podczas pieczenia dżem nie uciekł bokami.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułeczki (złączeniem do dołu) w równych odstępach od siebie. Posmarować każdą roztrzepanym jajkiem. Piec przez 22-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego