Puszyste bułeczki z dżemem - idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek

Puszyste bułeczki z dżemem - idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek
Autor: Shutterstock Puszyste bułeczki z drożdżowego ciasta, nadziane domowym dżemem lub powidłami są po prostu przepyszne!
łatwy
50 min
4

Bułeczki z dżemem, z puszystego ciasta drożdżowego, świeże, jeszcze ciepłe - co może być lepszego do porannej lub popołudniowej kawy lub herbaty? Wypróbuj nasz przepis na puszyste bułeczki - nigdy już nie będziesz chciał innych!

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g roztopionego masła,
  • 60 g cukru pudru
  • słoik ulubionego dżemu
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do naczynia o pojemności ok. 1 litra wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz letnie mleko, wymieszać dokładnie i odstawić na co najmniej 10 minut do wyrośnięcia.
  • Do większej miski wsypać przesianą mąkę, dodać roztopione masło (letnie, nie gorące), cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, zagnieść.
  • Gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się już kleiło do rąk, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 60 minut - do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować, za pomocą miseczki wyciąć w placku kółka. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę dżemu, zwinąć bułeczki dokładnie, tak aby podczas pieczenia dżem nie uciekł bokami.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułeczki (złączeniem do dołu) w równych odstępach od siebie. Posmarować każdą roztrzepanym jajkiem. Piec przez 22-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej