Cloud bread - jak zrobić jajeczne pieczywo, hit Tik-Toka i Instagrama

Cloud bread - jak zrobić białkowe pieczywo, hit Tik-Toka i Instagrama
Autor: Shutterstock Cloud bred to lekkie, puszyste pieczywo z białek jaj.
łatwy
15 min
4

Cloud bread to hit, który zyskał sobie ogromną sławę dzięki serwisom społecznościowym Tik-Tok i Instaram. Choć sam przepis nie jest nowy, to zyskał nowe życie. Cloud bread to lekki jak piórko, niskowęglowodanowy zamiennik pieczywa, który przygotowuje się z ubitych na sztywną pianę białek. Można powiedzieć, że to rodzaj wytrawnej bezy, która jest świetną, lekką baza do kanapek.

SKŁADNIKI

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • szczypta kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubić z odrobiną soli i winianem potasu na sztywną pianę.
  • Żółtka zmiksować z jogurtem greckim na jednolitą masę.
  • Do żółtek dodać 3-4 łyżki piany z białek i dokładnie połączyć (mieszać łyżką, nie miksować).
  • Następnie dodać resztę piany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  • Płytką blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Nakładać na nią masę porcjami, tworząc placuszki o wysokości ok 1,5 cm. 
  • Placki wykładać niezbyt gęsto, zostawiając miejsce na ich "wyrośnięcie". Z podanej porcji powinno wyjść 6 placuszków.
  • Piekarnik nagrzać do 150 st. C. Chlebki piec pół godziny. Gotowe od razu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Jajka – zdrowie w skorupce