Cloud bread - jak zrobić jajeczne pieczywo, hit Tik-Toka i Instagrama
Cloud bread to hit, który zyskał sobie ogromną sławę dzięki serwisom społecznościowym Tik-Tok i Instaram. Choć sam przepis nie jest nowy, to zyskał nowe życie. Cloud bread to lekki jak piórko. To niskowęglowodanowy zamiennik pieczywa, który przygotowuje się z ubitych na sztywną pianę białek. Można powiedzieć, że to rodzaj wytrawnej bezy, która jest świetną, lekką baza do kanapek.
Z czego zrobić cloud bread?
Na liście składników potrzebnych do zrobienia pysznego i lekkiego chleba chmurkowego potrzebne są składniki, które są łatwo dostępne. Chlebek niskowęglowodanowy można więc bez problemu zrobić w domu. Aby upiec cloud bread, należy przygotować:
- jajka
- jogurt grecki
- winianu potasu (cream of tartar)
- sól
Jak się robi cloud bread?
Przepis na lekki cloud bread, który może być smacznym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa, jest łatwy i szybki. Pierwszym krokiem jest rozdzielenie żółtek od białek. Żółtka uciera się z jogurtem greckim, a białka ubija się z solą na sztywną pianę. Trochę piany trzeba odłożyć i wymieszać z winianem potasu znanym także pod nazwą cream of tartar. Jest to sól kwasu winowego, który powstaje podczas fermentacji wina. Dodatek tego składnika sprawia, że objętość białek znacznie się zwiększa. Właśnie dlatego chlebek wygląda jak chmurka. Kolejnym krokiem jest połączenie utartych żółtek z ubitymi białkami. Za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakłada się porcje ciasta o wysokości około 1,5 cm, formując okrągłe chlebki.
W prosty sposób można upiec pyszne kolorowe chlebki chmurkowe. Przygotowując ciasto do cloud bread, wystarczy dodać kilka kropli wybranego barwnika spożywczego.
Jak upiec cloud bread?
Upieczenie chmurkowego chlebka według tego przepisu nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Blachę z ciastem wstawia się do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Czas pieczenia wynosi 30 minut. W tym czasie cloud bread pięknie wyrośnie.
Z czym podawać cloud bread?
Lekki jak chmurka chlebek bez węglowodanów to pomysł na kanapki. Świetnie zastąpi chleb i bułki z mąki. Małe chlebki są pyszną bazą prawie bez kalorii. Można je rozkroić i ukryć w środku szynkę, ser i świeże warzywa. Bardzo dobrze smakują na słodko z domowymi powidłami, dżemem, miodem lub syropem klonowym oraz sezonowymi owocami. Można serwować je z pastami do smarowania. To również oryginalny dodatek do zup i gulaszy.
SKŁADNIKI
- 3 duże jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić z odrobiną soli i winianem potasu na sztywną pianę.
- Żółtka zmiksować z jogurtem greckim na jednolitą masę.
- Do żółtek dodać 3-4 łyżki piany z białek i dokładnie połączyć (mieszać łyżką, nie miksować).
- Następnie dodać resztę piany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Płytką blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Nakładać na nią masę porcjami, tworząc placuszki o wysokości ok 1,5 cm.
- Placki wykładać niezbyt gęsto, zostawiając miejsce na ich "wyrośnięcie". Z podanej porcji powinno wyjść 6 placuszków.
- Piekarnik nagrzać do 150 st. C. Chlebki piec pół godziny. Gotowe od razu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.