Bez wyrabiania i bez problemu. Ten chlebek zaskoczy swoim aromatem

Bez wyrabiania i bez problemu. Ten chlebek zaskoczy swoim aromatem
Autor: Shutterstock.com Bez wyrabiania i bez problemu. Ten chlebek zaskoczy swoim aromatem
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Aromatyczny chleb bez drożdży, który świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację czy do grilla. Ten szybki bochenek z serem, ziołami i czosnkiem nie potrzebuje wyrabiania ani wyrastania. Ten przepis szybko będzie podbijał serca swoim smakiem i prostotą wykonania.

Chleb bez wyrastania, ale z maksimum smaku. Idealny dla każdego

Prosty w przygotowaniu i wyśmienity chlebek z ziołami, czosnkiem i serem to świetny pomysł na śniadanie czy dodatek do grilla. Jest to dość szybki przepis, ponieważ nie używamy w nim drożdży, nie musimy go wyrabiać, a on sam nie musi wyrastać, dzięki czemu cały czas przygotowania znacząco się skraca.

Jest to przepyszny chlebek, który zaskoczy swoim smakiem i aromatem. Możemy go jeść zarówno samego, jak i w formie kanapek. To naprawdę niezawodny sposób na pyszne śniadanie czy przekąskę, która wychodzi za każdym razem.

Musimy jednak pamiętać o przykryciu bochenka, by uniknąć przypalenia. Chlebek wychodzi idealnie serowy i aromatyczny dzięki ziołowemu pesto, które perfekcyjnie podbija smak naszego bochenka. To świetny sposób na ciekawy posiłek.

Chleb wychodzi chrupiący i kruchy z zewnątrz, ale miękki w środku. To przepis, który można wykorzystać jako alternatywę dla tradycyjnego chleba. W szczególności jest to świetny pomysł, kiedy nie mamy czasu czekać, aż nasze ciasto wyrośnie.

SKŁADNIKI

  • 200 g sera w kostce
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 60 g liści bazylii
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 360 g mąki
  • 190 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Formę do chleba smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do blendera wrzucamy rozmaryn, tymianek, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, oregano, bazylię i 3/4 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie blendujemy.
  • W misce mieszamy mąkę, sól i sodę oczyszczoną.
  • W osobnej misce łączymy ze sobą 2 łyżki oliwy z oliwek, rozpuszczone masło, mleko, jogurt, jajka, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  • Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy.
  • Ser kroimy w plasterki.
  • 1/3 ciasta wlewamy do foremki. 
  • Układamy na tym ser i polewamy naszym pesto.
  • Powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
  • Pieczemy przykryte folią przez około 20 minut.
  • Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne pół godziny.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej