Bez wyrabiania i bez problemu. Ten chlebek zaskoczy swoim aromatem
                  Dieta wegetariańska
Aromatyczny chleb bez drożdży, który świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację czy do grilla. Ten szybki bochenek z serem, ziołami i czosnkiem nie potrzebuje wyrabiania ani wyrastania. Ten przepis szybko będzie podbijał serca swoim smakiem i prostotą wykonania.
Chleb bez wyrastania, ale z maksimum smaku. Idealny dla każdego
Prosty w przygotowaniu i wyśmienity chlebek z ziołami, czosnkiem i serem to świetny pomysł na śniadanie czy dodatek do grilla. Jest to dość szybki przepis, ponieważ nie używamy w nim drożdży, nie musimy go wyrabiać, a on sam nie musi wyrastać, dzięki czemu cały czas przygotowania znacząco się skraca.
Jest to przepyszny chlebek, który zaskoczy swoim smakiem i aromatem. Możemy go jeść zarówno samego, jak i w formie kanapek. To naprawdę niezawodny sposób na pyszne śniadanie czy przekąskę, która wychodzi za każdym razem.
Musimy jednak pamiętać o przykryciu bochenka, by uniknąć przypalenia. Chlebek wychodzi idealnie serowy i aromatyczny dzięki ziołowemu pesto, które perfekcyjnie podbija smak naszego bochenka. To świetny sposób na ciekawy posiłek.
Chleb wychodzi chrupiący i kruchy z zewnątrz, ale miękki w środku. To przepis, który można wykorzystać jako alternatywę dla tradycyjnego chleba. W szczególności jest to świetny pomysł, kiedy nie mamy czasu czekać, aż nasze ciasto wyrośnie.
SKŁADNIKI
- 200 g sera w kostce
 - 2 łyżki świeżego rozmarynu
 - 0,5 łyżeczki tymianku
 - 4 ząbki czosnku
 - 5 łyżek oliwy
 - 60 g liści bazylii
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 1,5 łyżeczki oregano
 - 360 g mąki
 - 190 ml mleka
 - 2 jajka
 - 50 g masła
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 0,5 szklanki jogurtu greckiego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
 - Formę do chleba smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
 - Do blendera wrzucamy rozmaryn, tymianek, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, oregano, bazylię i 3/4 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie blendujemy.
 - W misce mieszamy mąkę, sól i sodę oczyszczoną.
 - W osobnej misce łączymy ze sobą 2 łyżki oliwy z oliwek, rozpuszczone masło, mleko, jogurt, jajka, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
 - Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy.
 - Ser kroimy w plasterki.
 - 1/3 ciasta wlewamy do foremki.
 - Układamy na tym ser i polewamy naszym pesto.
 - Powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
 - Pieczemy przykryte folią przez około 20 minut.
 - Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne pół godziny.