Bez wyrabiania i bez problemu. Ten chlebek zaskoczy swoim aromatem

Dieta wegetariańska
Aromatyczny chleb bez drożdży, który świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację czy do grilla. Ten szybki bochenek z serem, ziołami i czosnkiem nie potrzebuje wyrabiania ani wyrastania. Ten przepis szybko będzie podbijał serca swoim smakiem i prostotą wykonania.
Chleb bez wyrastania, ale z maksimum smaku. Idealny dla każdego
Prosty w przygotowaniu i wyśmienity chlebek z ziołami, czosnkiem i serem to świetny pomysł na śniadanie czy dodatek do grilla. Jest to dość szybki przepis, ponieważ nie używamy w nim drożdży, nie musimy go wyrabiać, a on sam nie musi wyrastać, dzięki czemu cały czas przygotowania znacząco się skraca.
Jest to przepyszny chlebek, który zaskoczy swoim smakiem i aromatem. Możemy go jeść zarówno samego, jak i w formie kanapek. To naprawdę niezawodny sposób na pyszne śniadanie czy przekąskę, która wychodzi za każdym razem.
Musimy jednak pamiętać o przykryciu bochenka, by uniknąć przypalenia. Chlebek wychodzi idealnie serowy i aromatyczny dzięki ziołowemu pesto, które perfekcyjnie podbija smak naszego bochenka. To świetny sposób na ciekawy posiłek.
Chleb wychodzi chrupiący i kruchy z zewnątrz, ale miękki w środku. To przepis, który można wykorzystać jako alternatywę dla tradycyjnego chleba. W szczególności jest to świetny pomysł, kiedy nie mamy czasu czekać, aż nasze ciasto wyrośnie.
SKŁADNIKI
- 200 g sera w kostce
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 60 g liści bazylii
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki oregano
- 360 g mąki
- 190 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Formę do chleba smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Do blendera wrzucamy rozmaryn, tymianek, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, oregano, bazylię i 3/4 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie blendujemy.
- W misce mieszamy mąkę, sól i sodę oczyszczoną.
- W osobnej misce łączymy ze sobą 2 łyżki oliwy z oliwek, rozpuszczone masło, mleko, jogurt, jajka, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy.
- Ser kroimy w plasterki.
- 1/3 ciasta wlewamy do foremki.
- Układamy na tym ser i polewamy naszym pesto.
- Powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
- Pieczemy przykryte folią przez około 20 minut.
- Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne pół godziny.