Domowy chleb: prosty przepis. Jak samodzielnie upiec chleb?

2023-03-06
Domowy chleb - prosty przepis. Jak samodzielnie upiec chleb?
Autor: Shutterstock Domowy  chleb łatwo jest  przygotować i upiec - można mieć dzięki temu świeże pieczywo  na zawołanie.
łatwy
60 min
4

Podajemy super prosty przepis na chleb z otrębami. Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami. Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Namawiamy do pieczenia chleba w domu!

Chleb z dodatkami, czyli jak urozmaicić podstawowy przepis na chleb

Do pszennego chleba pasują rozmaite zioła, ziarna i przyprawy. Można je stosować osobno albo użyć wszystkiego po trochu. Na ilość ciasta w przepisie wystarczy 1 łyżeczka dodatków. Do ciasta chlebowego chleba można dodać tymianek.  Lub kminek, który poprawia trawienie. Częstym dodatkiem są ziarna słonecznika. Około 6 łyżek na 2 foremki chleba. Dla zdrowia mężczyzn poleca się ziarna dyni (3-4 łyżki). Dla każdego siemię lniane (6-8 łyżek).

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody (może być pół na pół z mlekiem)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka maku
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw należy zrobić rozczyn z ciepłej wody, łyżki mąki, cukru oraz drożdży. Gotowy rozczyn odstawiamy przykryty w misce.  Czekamy, aż zacznie rosnąć.
  • Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy resztę mąki i sól. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na koniec dodajemy otręby i olej. Zarabiamy ciasto jeszcze chwilę. Gotowe ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Można je od razu przełożyć do wysmarowanych masłem lub olejem i wysypanych otrębami foremek (najlepiej "keksówek").
  • Z podanych składników otrzymamy dwa bochenki chleba.
  • Wyrośnięty w foremkach chleb smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą. Wierzch posypujemy makiem.
  • Chleb pieczemy przez 30-40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. 
  • W czasie pieczenia chleb można nakryć folią aluminiową, aby zbytnio się nie przypiekł.
  • Bochenki mają być rumiane i chrupiące.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante