Domowy chleb: prosty przepis. Jak samodzielnie upiec chleb?
2023-03-06
łatwy
60 min
4
Podajemy super prosty przepis na chleb z otrębami. Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami. Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Namawiamy do pieczenia chleba w domu!
Chleb z dodatkami, czyli jak urozmaicić podstawowy przepis na chleb
Do pszennego chleba pasują rozmaite zioła, ziarna i przyprawy. Można je stosować osobno albo użyć wszystkiego po trochu. Na ilość ciasta w przepisie wystarczy 1 łyżeczka dodatków. Do ciasta chlebowego chleba można dodać tymianek. Lub kminek, który poprawia trawienie. Częstym dodatkiem są ziarna słonecznika. Około 6 łyżek na 2 foremki chleba. Dla zdrowia mężczyzn poleca się ziarna dyni (3-4 łyżki). Dla każdego siemię lniane (6-8 łyżek).
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 10 dag świeżych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody (może być pół na pół z mlekiem)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka maku
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy zrobić rozczyn z ciepłej wody, łyżki mąki, cukru oraz drożdży. Gotowy rozczyn odstawiamy przykryty w misce. Czekamy, aż zacznie rosnąć.
- Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy resztę mąki i sól. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec dodajemy otręby i olej. Zarabiamy ciasto jeszcze chwilę. Gotowe ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Można je od razu przełożyć do wysmarowanych masłem lub olejem i wysypanych otrębami foremek (najlepiej "keksówek").
- Z podanych składników otrzymamy dwa bochenki chleba.
- Wyrośnięty w foremkach chleb smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą. Wierzch posypujemy makiem.
- Chleb pieczemy przez 30-40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C.
- W czasie pieczenia chleb można nakryć folią aluminiową, aby zbytnio się nie przypiekł.
- Bochenki mają być rumiane i chrupiące.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante