Na diecie nie trzeba wyrzekać się chleba. Wystarczy zamienić go na ten przepis

Na diecie nie trzeba wyrzekać się chleba. Wystarczy zamienić go na ten przepis
Autor: Shutterstock.com Na diecie nie trzeba wyrzekać się chleba. Wystarczy zamienić go na ten przepis
łatwy
10 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bez mąki, ale pełen smaku. Przepyszny chleb z brokułów jest prosty do wykonania i niezwykle zdrowy. Ten zielony chlebek świetnie sprawdzi się każdego dnia! Kto raz go spróbuje z pewnością tego nie będzie żałować.

Chleb z brokułów sprawdzi się dla każdego. Zdrowie na pierwszym miejscu

Chleb z brokułów jest idealną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Prosty w przygotowaniu, a pozwala nam ograniczyć zarówno ilość węglowodanów, jak i spożycie glutenu. Co więcej, jest to wspaniały sposób na wzbogacenie diety o więcej warzyw.

Głównym składnikiem tego przepisu jest nic innego, jak brokuł. Zawiera on całą masę witamin, jak na przykład C, K i A. Znajdziemy w nim również błonnik i antyoksydanty. Jajka i ser natomiast dostarczą nam białka, dzięki któremu nasz chleb będzie znacznie bardziej sycący.

Nasz chlebek wychodzi wilgotny i zbity. Nieco może przypominać warzywną zapiekankę, jednak da się go bez problemu kroić w kromki. Co więcej, nie musimy się martwić, że smak brokuła całkowicie zdominuje nasz chleb. Dzięki przyprawom, czosnkowi i serowi, ma on niezwykle "chlebowy charakter".

Nasz chlebek można przechowywać do 4 dni w lodówce w szczelnym pojemniku. Możemy go również zamrozić. Co ciekawe, jeśli chcemy możemy wypróbować również inne warzywa jak na przykład kalafior czy cukinię.

SKŁADNIKI

  • 1 duży brokuł
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego tartego
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zioła do smaku: np. oregano, bazylia, tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki.
  • Blendujemy, aż będzie bardzo drobny.
  • Brokuła gotujemy na parze przez kilka minut, a następnie odciskamy nadmiar wody.
  • W misce mieszamy brokuła, jajka, ser, mąkę, posiekany czosnek, przyprawy i proszek do pieczenia.
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Przekładamy masę do formy i równamy.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej