Na diecie nie trzeba wyrzekać się chleba. Wystarczy zamienić go na ten przepis

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bez mąki, ale pełen smaku. Przepyszny chleb z brokułów jest prosty do wykonania i niezwykle zdrowy. Ten zielony chlebek świetnie sprawdzi się każdego dnia! Kto raz go spróbuje z pewnością tego nie będzie żałować.
Chleb z brokułów sprawdzi się dla każdego. Zdrowie na pierwszym miejscu
Chleb z brokułów jest idealną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Prosty w przygotowaniu, a pozwala nam ograniczyć zarówno ilość węglowodanów, jak i spożycie glutenu. Co więcej, jest to wspaniały sposób na wzbogacenie diety o więcej warzyw.
Głównym składnikiem tego przepisu jest nic innego, jak brokuł. Zawiera on całą masę witamin, jak na przykład C, K i A. Znajdziemy w nim również błonnik i antyoksydanty. Jajka i ser natomiast dostarczą nam białka, dzięki któremu nasz chleb będzie znacznie bardziej sycący.
Nasz chlebek wychodzi wilgotny i zbity. Nieco może przypominać warzywną zapiekankę, jednak da się go bez problemu kroić w kromki. Co więcej, nie musimy się martwić, że smak brokuła całkowicie zdominuje nasz chleb. Dzięki przyprawom, czosnkowi i serowi, ma on niezwykle "chlebowy charakter".
Nasz chlebek można przechowywać do 4 dni w lodówce w szczelnym pojemniku. Możemy go również zamrozić. Co ciekawe, jeśli chcemy możemy wypróbować również inne warzywa jak na przykład kalafior czy cukinię.
SKŁADNIKI
- 1 duży brokuł
- 3 jajka
- 100 g sera żółtego tartego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zioła do smaku: np. oregano, bazylia, tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki.
- Blendujemy, aż będzie bardzo drobny.
- Brokuła gotujemy na parze przez kilka minut, a następnie odciskamy nadmiar wody.
- W misce mieszamy brokuła, jajka, ser, mąkę, posiekany czosnek, przyprawy i proszek do pieczenia.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Przekładamy masę do formy i równamy.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
- Odstawiamy do ostygnięcia.