Bez drożdży i wyrastania. Te bajgle przygotujesz w kilka minut

Bez drożdży i wyrastania. Te bajgle przygotujesz w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Bez drożdży i wyrastania. Te bajgle przygotujesz w kilka minut
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Chrupiące i pyszne bajgle na jogurcie zasmakują każdemu. Nie ma potrzeby zrywać się o świcie, by przygotowywać ciasto. Ten przepis nie potrzebuje drożdży ani czasu na wyrastanie. To prosty sposób na śniadaniową rozkosz.

Bajgle bez wyrastania. Prosty przepis na śniadaniowe pieczywo

Proste do przygotowania bajgle na jogurcie greckim to idealny sposób na proste śniadanie dla całej rodziny. Nie znajdziemy w nich nawet grama drożdży, dzięki czemu nasze ciasto nie będzie potrzebowało czasu na wyrośnięcie. Cały przepis wymaga tylko kilku prostych składników, które sprawdzą się idealnie.

Warto wiedzieć, że choć w przepisie użyliśmy ziaren sezamu, tak naprawdę wybór dodatków na wierzch naszych bajgli jest całkowicie zależny od nas. Sprawdzi się również słonecznik, mak czy pestki dyni. Jeśli chcemy możemy również posypać wierzch naszych bajgli serem.

Jeśli więc nie mamy czasu na przygotowanie drożdżowych bułek od zera, ten przepis sprawdzi się idealnie. Bajgle można przechowywać nawet do 5 dni w lodówce, a w zamrażarce przetrwają nawet 2 miesiące.

To wspaniały sposób na proste śniadanie, które każdemu przypadnie do gustu. Wystarczą proste składniki, z czego większość już zapewne mamy w domu. Jeśli więc nie masz pieczywa pod ręką - ten przepis jest czymś, co warto zapamiętać.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ziarna sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  • Dodajemy jogurt grecki i zaczynamy zagniatać.
  • Kiedy ciasto będzie gładkie, przekładamy na blat obsypany mąką.
  • Znów zagniatamy.
  • Dzielimy ciasto na cztery części.
  • Każdą z nich rolujemy i sklejamy za końce, tworząc bajgla.
  • Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Każdego bajgla smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
  • Pieczemy około 20 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej