Chleb jabłkowy - do porannego śniadania lub popołudniowej kawy

Chleb jabłkowy
Autor: Shutterstock Czy próbowaliście już jabłkowego chleba?
średni
120 min
4

Chleb jabłkowy może być zdrowym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Ale można go również traktować jako deser, ciasteczko do filiżanki kawy. Jest delikatny, lekko słodki i przyjemnie wilgotny.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, drożdży i odrobiny ciepłej wody w dużej misce zagnieść ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość dodać do niego pół szklanki wody oraz syrop. Wyrobić ciasto ręcznie i odstawić na 20 min.
  • Zalać rodzynki gorącą wodą, aby zmiękły. Jabłka umyć i obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny.
  • Do ciasta dodać olej, rodzynki i szczyptę soli. Po wymieszaniu dodać jabłka, wyrobić ciasto i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 20 min.
  • Piec ok. 50 min w temperaturze 220 stopni.