Chleb jabłkowy - do porannego śniadania lub popołudniowej kawy
2021-03-29
średni
120 min
4
Chleb jabłkowy może być zdrowym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Ale można go również traktować jako deser, ciasteczko do filiżanki kawy. Jest delikatny, lekko słodki i przyjemnie wilgotny.
SKŁADNIKI
- 600 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
- 300 g jabłek
- filiżanka rodzynek
- kostka drożdży
- łyżka syropu klonowego lub z agawy
- sok z cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, drożdży i odrobiny ciepłej wody w dużej misce zagnieść ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość dodać do niego pół szklanki wody oraz syrop. Wyrobić ciasto ręcznie i odstawić na 20 min.
- Zalać rodzynki gorącą wodą, aby zmiękły. Jabłka umyć i obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny.
- Do ciasta dodać olej, rodzynki i szczyptę soli. Po wymieszaniu dodać jabłka, wyrobić ciasto i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 20 min.
- Piec ok. 50 min w temperaturze 220 stopni.