Pieczywo

Pieczywo - bez niego większość z nas nie wyobraża sobie życia. Nawet w modlitwie prosimy, by nigdy nie zabrakło nam chleba naszego powszedniego. Faktycznie w sklepach chleba nie brakuje - ale nie zawsze smakuje on tak, jakbyśmy chcieli. Pieczmy więc chleby, bułki i rogale, chałki i bagietki - smaczne i zdrowe!

Pieczywo

Pieczywo wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Bułeczki à la pizza, nadziewane grzybami i  serem - po prostu pychota!

Bułeczki à la pizza, nadziewane grzybami i serem - po prostu pychota!

Bułeczki à la pizza, nadziewane grzybami i  serem to przepyszna alternatywa dla pizzy (są mniej tłuste) albo dla kanapek. Doskonałe na ciepło i zimno. Można je zabrać do szkoły lub pracy zamiast drugiego śniadania. Idealnie pasują też do czerwonego barszczu.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smak bułeczek drożdżowych prosto z pieca na śniadanie możemy podkręcić

Smak bułeczek drożdżowych prosto z pieca na śniadanie możemy podkręcić... miodem

Wyobraź sobie słotny jesienny poranek, albo słoneczny, ale już chłodny. Siedzisz w kuchni, patrzysz przez okno, otula cię ciepły szlafrok i... zapach drożdżowych bułeczek, który budzi resztę rodziny. Piękny obrazek? Możesz go zrealizować choćby jutro z tym przepisem na drożowe bułeczki podkręcone miodem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wątróbka drobiowa zapiekana w kajzerkach pod serową kołderką

Wątróbka drobiowa zapiekana w kajzerkach pod serową kołderką

Ciekawy sposób na przygotowanie drobiowej wątróbki. Takie ciepłe bułeczki wypełnione wątróbkową, pachnącą majerankiem masą to są pyszne i efektowne. Na pewno zrobią wrażenie na domownikach, a dodatkowo może przekonają do wątróbki jej sceptyków. Polecamy przepis na wątróbkę zapiekaną w kajzerkach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka ze szpinaku z grzankami

Sałatka ze szpinaku z grzankami

Sałatka ze szpinaku z grzankami to jedno z najlepszych źródeł żelaza. Szpinak ma go aż 4 mg w 100 g, ale organizm przyswaja zaledwie 0,2 mg. By zatem dostarczyć sobie tyle żelaza, ile ma kotlet schabowy, trzeba by zjeść około 2 kg szpinaku. Trzeba też zachować w szpinaku jak najwięcej witamin. Pamiętajmy zatem, żeby nie moczyć go długo, a jedynie dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bułeczki pszenne na jogurcie

Bułeczki pszenne na jogurcie

Bułeczki pszenne na jogurcie to delikatne domowe pieczywo, idealne na śniadanie. Łatwo je przygotować, do ich upieczenia można użyć z powodzeniem drożdży suchych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Domowe bułeczki czosnkowe - aromatyczne i chrupiące

Domowe bułeczki czosnkowe - aromatyczne i chrupiące

Domowe bułeczki czosnkowe to proste i przepyszne pieczywo, które smakuje nawet bez dodatków. Z masłem są jeszcze pyszniejsze. Łatwo je przygotujesz, a twoja rodzina zje je chętnie i ze smakiem!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miodowy chleb na piwie: przepis z proszkiem do pieczenia

Miodowy chleb na piwie: przepis z proszkiem do pieczenia

Miodowy chleb na piwie bardzo łatwo upiec.  Chleb z proszkiem do pieczenia nie wymaga zagniatania, wyrabiania i czekania aż urośnie. Wystarczy go zamieszać i wstawić do piekarnika. Pyszny chleb z miodem i piwem może zrobić każdy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegański chleb na drożdżach: chrupiący i puszysty

Wegański chleb na drożdżach: chrupiący i puszysty

Wegański chleb na drożdżach jest obłędnie chrupiący i bardzo puszysty. Przygotowanie chleba wegańskiego wymaga nieco wysiłku, ale wszystko wynagrodzi cudowny zapach, chrupka skórka i puszysty miękisz. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chleb jaglany -  bezglutenowy, bez nabiału, wegański

Chleb jaglany - bezglutenowy, bez nabiału, wegański

Chleb jaglany bezglutenowy, bez nabiału i wegański to przepis, który na pewno spodoba się weganom, wegetarianom, a także tym, którzy eksperymentują z domowym pieczywem o różnych smakach i  z różnych ziaren.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Japońskie bułki mleczne: przepis na zaparzone ciasto drożdżowe

Japońskie bułki mleczne: przepis na zaparzone ciasto drożdżowe

Japońskie bułki mleczne swoją puszystą konsystencję i delikatny smak zawdzięczają specjalnej metodzie. Część mąki przeznaczonej na bułki zostaje wcześniej zaparzona do postaci kluski, która podnosi smak ciasta. Oto sprytny przepis na zaparzone ciasto drożdżowe na doskonałe bułki mleczne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 15