Pieczywo

Pieczywo - bez niego większość z nas nie wyobraża sobie życia. Nawet w modlitwie prosimy, by nigdy nie zabrakło nam chleba naszego powszedniego. Faktycznie w sklepach chleba nie brakuje - ale nie zawsze smakuje on tak, jakbyśmy chcieli. Pieczmy więc chleby, bułki i rogale, chałki i bagietki - smaczne i zdrowe!

Pieczywo

Pieczywo wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Cruffins - pół croissanty, pół muffinki

Cruffins - pół croissanty, pół muffinki. Jak zrobić chrupkie i delikatne krufiny?

Cruffiny to lekkie i chrupiące ciasteczka - połączenie delikatnego, drożdżowego ciasta z jakiego wypieka się croissanty z przyjemnym kształtem muffinek. Ciasteczka są kruche i maślane, po prostu pyszne. I, wbrew pozorom, nie są trudne w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chleb z boczkiem, serem i migdałami

Chleb z boczkiem, serem i migdałami

Chleb z boczkiem, serem i migdałami to pyszny domowy wypiek z dodatkami. Smakuje wyśmienicie, jest puszysty i chrupiący. Najlepiej smakuje posmarowany jedynie odrobiną masła.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Chlebek kasztanowy - smaczne ciasto z jadalnych kasztanów

Chlebek kasztanowy - smaczne ciasto z jadalnych kasztanów

Chlebek kasztanowy znakomicie smakuje ze słodkimi dodatkami, na przykład dżemem, miodem czy masłem orzechowym. Ale równie dobrze, a może nawet lepiej komponuje się z dodatkami w wersji wytrawnej - serami pleśniowymi i długodojrzewająca wędliną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik na spodzie z czerstwego chleba pieczony w niskiej temperaturze

Sernik na spodzie z czerstwego chleba pieczony w niskiej temperaturze

Sernik na spodzie z czerstwego chleba na zakwasie wygląda pięknie, a smakuje wybornie. I pozostawia sporo miejsca na eksperymenty z dodatkami. My postawiliśmy na maliny, ale wybierz to co lubisz: inne owoce, rodzynki, orzechy, jadalne kwiaty. Cokolwiek, co sprawi ci przyjemność.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Francuskie jabłka dmuchane z calvadosem - pyszny deser z pieczonych jabłek

Francuskie jabłka dmuchane z calvadosem - pyszny deser z pieczonych jabłek

Wybitnie jabłkowy deser - połówki winnych jabłek nadziewane farszem z jabłek i jabłkowego likieru z cukrem. Wszystko znakomicie do siebie pasuje i smakuje obłędnie. Oto przepis na francuskie jabłka dmuchane.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pijani rycerze - pomysł na deser z czerstwego chleba i reszek wina

Pijani rycerze - pomysł na deser z czerstwego chleba i reszek wina

Zostało ci z wieczornego przyjęcia trochę wczorajszego chleba i resztki czerwonego wina w butelce> To najlepszy moment na przyrządzenie pijanych rycerz. Resztki się nie zmarnują, a ty będziesz miec pyszny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Deser staropolski z jabłek i czerstwego razowego chleba

Deser staropolski z jabłek i czerstwego razowego chleba

Deser staropolski z jabłek jest nie tylko pyszny, ale do tego udowadnia, że nasze babcie i prababcie znakomicie znały trend "zero waste". Wykorzystanie czerstwego pieczywa do przygotowania smacznego deseru jest na to najlepszym przykładem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Łatwa w przygotowaniu zapiekanka, która pozwoli zużyć resztki. Oszczędna i pyszna kuchnia, czyli taka, jaką lubimy. Już dziś przygotujcie zapiekankę chlebową z wędliną i pomidorem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel

Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel

Bawarskie knedle z czerstwej bułki to sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek czerstwego pieczywa. Ten łatwy przepis na semmelnknödel przyda się każdej gotującej osobie. Tak spreparowane bułki podane razem zawiesistym mięsnym sosem będą eleganckim posiłkiem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki

Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki

Rwaniec drożdżowy to łatwy przepis na domowe bułki w stylu francuskiej brioche. Delikatne mleczne ciasto smakuje wybornie. Drożdżowe bułeczki pszenne idealnie pasują do konfitury lub twarożku. Piecze się puszyste bułki razem w jednej formie, a potem gotowe ciasto rwie na kęsy, stąd nazwa rwaniec. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 12