Sok pitny z agrestu i czarnej porzeczki - przepis na sok bogaty w witaminy

Sok pitny z agrestu i czarnej porzeczki - przepis na sok bogaty w witaminy
Autor: Shutterstock Do przygotowania soku lepsza jest jasna odmiana agrestu
łatwy
40 min
4

Sok z porzeczek i agrestu, przygotowany w domu to dobra alternatywa dla gotowych soków pitnych z różnych owoców, wzbogaconych witaminami. Przygotowując soki warto sięgnąć po mało popularne, a bardzo zdrowe owoce - agrest i czarne porzeczki - łatwo dostępne i niedrogie!

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Dżem z czarnej porzeczki

Deserowe wino z agrestu

Domowa nalewka agrestowa

Kompot z truskawek i agrestu

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe owoce agrestu (w tym przypadku najlepiej odmiany zielonej) trzeba przebrać i oczyścić z pozostałości dna kwiatowego oraz szypułek. Nie wykorzystujemy owoców popękanych lub z plamami na skórce.
  • Myjemy je kilka razy – lepiej w misce niż pod bieżącą wodą, wtedy mycie jest dokładniejsze, ale trzeba zmieniać wodę – i odsączamy.
  • Porzeczki obrywamy i przygotowujemy do dalszej obróbki jak wyżej agrest. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, do wrzątku wrzucamy owoce i szybko doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie owoce popękają i puszczą sok. Gorącą miazgę owocową wykładamy na gęste i wyparzone sitko (gdy mamy rzadsze sito, można go wyłożyć jałową gazą).
  • Odcedzamy sok do wyparzonego naczynia i jak najszybciej przelewamy do wygotowanych butelek lub słoiczków. Od razu je zamykamy wygotowanymi nakrętkami. Kolejnym krokiem jest pasteryzacja. Wstawiamy butelki lub słoiki do naczynia z podgrzaną wodą i przykrywamy. Doprowadzamy do 85 st. C i w takiej temperaturze trzymamy sok przez 15 minut.
  • Teraz trzeba butelki szybko wyjąć z wody i ostudzić. Jeżeli soku zrobimy większą ilość, trzeba go przechowywać w ciemnym pomieszczeniu. Zachowując proporcje, można do agrestu dodawać inne owoce.