Sok pitny z agrestu i czarnej porzeczki - przepis na sok bogaty w witaminy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Sok z porzeczek i agrestu, przygotowany w domu to dobra alternatywa dla gotowych soków pitnych z różnych owoców, wzbogaconych witaminami. Przygotowując soki warto sięgnąć po mało popularne, a bardzo zdrowe owoce - agrest i czarne porzeczki - łatwo dostępne i niedrogie!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy również:
SKŁADNIKI
- 1 kg agrestu
- 0,5 kg czarnej porzeczki
- 15 dkg cukru
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe owoce agrestu (w tym przypadku najlepiej odmiany zielonej) trzeba przebrać i oczyścić z pozostałości dna kwiatowego oraz szypułek. Nie wykorzystujemy owoców popękanych lub z plamami na skórce.
- Myjemy je kilka razy – lepiej w misce niż pod bieżącą wodą, wtedy mycie jest dokładniejsze, ale trzeba zmieniać wodę – i odsączamy.
- Porzeczki obrywamy i przygotowujemy do dalszej obróbki jak wyżej agrest. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, do wrzątku wrzucamy owoce i szybko doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie owoce popękają i puszczą sok. Gorącą miazgę owocową wykładamy na gęste i wyparzone sitko (gdy mamy rzadsze sito, można go wyłożyć jałową gazą).
- Odcedzamy sok do wyparzonego naczynia i jak najszybciej przelewamy do wygotowanych butelek lub słoiczków. Od razu je zamykamy wygotowanymi nakrętkami. Kolejnym krokiem jest pasteryzacja. Wstawiamy butelki lub słoiki do naczynia z podgrzaną wodą i przykrywamy. Doprowadzamy do 85 st. C i w takiej temperaturze trzymamy sok przez 15 minut.
- Teraz trzeba butelki szybko wyjąć z wody i ostudzić. Jeżeli soku zrobimy większą ilość, trzeba go przechowywać w ciemnym pomieszczeniu. Zachowując proporcje, można do agrestu dodawać inne owoce.