Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania w kuchni

Agrest - właściwości owoców agrestu i ich  zastosowania w kuchni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słodko-kwaśny agrest jest znakomitym źródłem składników odżywczych.

Agrest to nieco zapomniany owoc. Niesłusznie, bo poza tym, że jest smaczny i przypomina beztroskie, wakacyjne chwile na wsi, jest również bardzo zdrowy. Możliwości zastosowania agrestu w kuchni jest naprawdę wiele - znakomicie nadaje się do deserów i na przetwory, ale może być także świetnym dodatkiem do mięs, ryb i sałatek.

To warto wiedzieć:

 

Owoce agrestu

Agrest jest znany i ceniony od wieków. W stanie dzikim występuje na terenach Europy, Azji oraz Afryki. Uprawiany jest niemal na całym świecie. Wyodrębnia się ponad 1500 gatunków agrestu. Owoce agrestu są niewielkie, o wydłużonym lub okrągłym kształcie. W zależności od odmiany mogą mieć kolor zielony, żółty lub czerwonawy.

Te znane w Polsce są zazwyczaj pokryte włoskami, ale istnieje również wiele odmian o skórce gładkiej i błyszczącej. Pojedyncze owoce rosną na średniej wielkości krzewach, o kolczastych łodygach i liściach podobnych do liści porzeczki. Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa kilka tygodni.

Polecamy też :

Amla, czyli agrest indyjski. Właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie

Smak agrestu

Wielu z nas agrest kojarzy się z cierpkim i kwaśnym smakiem. Takie są jednak tylko niedojrzałe owoce. Jeśli pozwolimy im dojrzeć, agrest odwdzięczy się harmonią smaków. Dojrzały miąższ jest słodki, ale świeży. Natomiast cierpka pozostaje skórka. Jeśli nie przepadamy za kwaśnym posmakiem, wystarczy owoc agrestu obrać, a pozostanie nam do zjedzenia sama słodycz.

agrest

Właściwości agrestu

Oprócz słodkiego, lekko cierpkiego smaku, agrest jest dobrym źródłem składników odżywczych, witamin (C, A, E, z grupy B oraz kwasu foliowego) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód). Na przykład witaminy C ma 20 razy więcej niż pomarańcze. Ponadto znakomicie uzupełnia dietę w zbawienną dla wzroku luteinę. Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego, jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny. Warto go więc jeść - szczególnie na surowo i korzystać z sezonu, bo nie trwa długo.

Przetwory z agrestu:

Dżem z agrestu prawie dojrzałego - przepis na pyszny dżem

Konfitura z niedojrzałego agrestu: przepis na najlepszą konfiturę

Domowa nalewka agrestowa - przepis mamy Eli

Kompot z agrestu na zimę: przepis

Działanie agrestu:

Agrest zawiera sporą dawkę substancji przeciwutleniających, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się komórek organizmu. Szczególnie czerwone owoce, które zawierają antocyjany. ponadto agrest:dną twarda bryłę, łatwiej je będzie również rozmrozić.

  • reguluje pracę układu trawiennego

  • wspomaga pracę układu moczowego

  • koi nerwy

  • odkwasza organizm

  • wygładza skórę

Zastosowania agrestu w kuchni

Jak już było wspomniane najzdrowszy jest agrest jadany na surowo. W sezonie warto wziąć miseczkę z agrestem zamiast paczki chipsów zasiadając przed telewizorem, aby obejrzeć ulubiony serial. Surowy agrest można także dodawać do koktajli - nie tylko owocowych, kwaskowy smak agrestu świetnie komponuje się z zielonymi warzywami. Kilka jagód agrestu można także dodać do sałatek na sałacie. Ożywi smak i podniesie wartość odżywczą posiłku.

przetwory z agrestu

Agrest jest znany przede wszystkim jako znakomity "materiał" na przetwory. Kompoty, dżemy, soki czy nalewki z agrestu charakteryzują się delikatnym i orzeźwiającym smakiem i świeżym aromatem. Agrest znakomicie nadaje się także do letnich deserów: ciast, galaretek czy kisieli. Warto jednak wykorzystać jego słodko-kwaśny smak przygotowując wytrawne dodatki do mięs i ryb.

Agrestowy sos do ryby - jak go przyrządzić

Bruschetta z agrestem i pomidorami - pomysł na lunch

Sos agrestowo-truskawkowy - przepis na pyszny dodatek do mięs

Szybkie ciasto z agrestem i porzeczkami

Jak kupować i przechowywać agrest?

Agrest dostępny jest w sklepach i na bazarach na początku lata. Kupując świeże owoce wybieraj te jędrne i bez plam. Mogą być lekko niedojrzałe - wtedy świetnie nadają się na przetwory. Nieumyte owoce można przechowywać kilka dni w lodówce.

Agrest znakomicie nadaje się również do mrożenia. Najlepiej pojedyncze jagody rozłożyć na płaskiej tacy, włożyć do zamrażalnika, a kiedy skostnieją przesypać do woreczka strunowego, zamknąć i opisać. Taki sposób mrożenia daje pewność że owoce nie zbiją się w je

Ocena: 5