Oxymel: przepis na domowy środek na wzmocnienie odporności

Oxymel: przepis na domowy środek na wzmocnienie odporności
Autor: Shutterstock.com Oksymel z miodu, octu jabłkowego i ziela lipy przeciw przeziębieniu
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kiedy nadejdzie jesień, dobrze jest zacząć myśleć o ziołowych środkach, które zapewnią Ci zdrowie przez zimę. Ta ziołowa receptura na  oxymel (oksymel) z szałwią i imbirem jest łatwa do wykonania i ma wiele zalet dla układu odpornościowego. Do tego ma orzeźwiający cudownie słodko-kwaśny smak!

Co to jest OXYMEL?

Być może zastanawiasz się, czym dokładnie jest oksymel? Na szczęście to jest mniej skomplikowane niż brzmi i wygląda!

Oksymel to staroświecki środek ziołowy, który istnieje od wieków. W swojej najbardziej podstawowej postaci jest to po prostu mieszanka miodu i octu jabłkowego, które same w sobie są lecznicze. Ich działanie wzmacniają zioła.

Oksymel to tak naprawdę octowy macerat ziołowy z dodatkiem płynnego miodu.

Oksymele są czasami nazywane eliksirem oksymelowym. 

Jakich ziół użyć do oxymelu?

Większość oksymelów w dzisiejszych czasach jest nasycona ziołami, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Istnieje wiele różnych ziół, których możesz użyć do przygotowania oksymelu.

Wiele ziół, których użyłabyś w nalewce zdrowotnej, może być również użytych w oksymelu. Niektóre z nich to melisa, rumianek, melisa, dziewanna, pokrzywa, mięta i korzeń mniszka lekarskiego.

Dla wzmocnienia odporności do oksymelu dodaje się: ziele lipy, owoce bzu czarnego i dzikiej róży, echinaceę, imbir, czosnek, cebulę, szałwię, rozmaryn, tymianek, oregano i cynamon.

W tym przepisie używam szałwii i imbiru. Uwielbiam to połączenie smakowe Ale dodaję te dwa składniki ze względu na ich właściwości. Szałwię stosuje się na ból gardła i kaszel, a imbir działa rozgrzewająco i wzmacnia układ odpornościowy.

Jak zrobić oksymel na odporność?

Nie uwierzysz, jak łatwo jest przygotować ten przepis na oksymel z szałwii i imbiru!

  • Włóż do słoika pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj imbir pokrojony na plasterki. 
  • Następnie posiekaj trochę świeżej szałwii i dodaj ją do słoika z imbirem. Niech słoik będziew wypełniony ziołami w około 1/4 do 1/3.
  • Następnie dodaj trochę surowego octu jabłkowego do słoika. W tym miejscu możesz nieco dostosować kwoty w oparciu o swój gust i preferencje. Zwykle napełniam słoik octem do połowy.
  • Następnie dodaj surowy miód do octu i ziół, aby wypełnić słoik. Nie martw się, jeśli miód jest gęsty, ocet pomoże mu się rozpuścić i połączyć.
  • Napełnij słoik tak wysoko, jak to możliwe, nie przepełniając go. Chodzi o to, żeby było jak najmniej powietrza w słoiku pod pokrywką. Zapobiegnie to utlenianiu, które może spowodować brązowienie ziół.
  • Następnie wytrzyj brzeg słoika, zamknij słoik pokrywką i wstrząśnij nim kilka razy, aby wymieszać składniki.
  • Jeśli używasz metalowej pokrywki, pamiętaj, aby umieścić pod nią kawałek pergaminu, ponieważ ocet może reagować z metalem.
  • Umieść oksymel w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Niech składniki macerują się przez co najmniej 7 dni. Maksymalnie do 30 dni. Następnie przed użyciem przecedź ten eliksir. Warzywa i zioła wyrzuć.
  • Przechowuj odcedzony oksymel w słoiku z pokrywką w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Najlepiej w lodówce. Można go przechowywać przez 6 miesięcy lub dłużej. 

Jak stosować ziołowy oksymel?

W przypadku osób dorosłych przyjmuj 1-2 łyżki stołowe 2-3 razy dziennie, gdy poczujesz zbliżającą się chorobę.

Ten oksymel można również bezpiecznie przyjmować codziennie jako środek zapobiegawczy. 

Czy oksymel można podać dzieciom?

Oksymelów nie należy podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia ze względu na surowy miód użyty do przygotowania mikstury. U starszych dzieci należy stosować ostrożnie ze względu na jego dość ostry smak. U dzieci poniżej 6 roku życia w przypadku przeziębienia stosuje się oksymel w dawce 1-2 łyżeczki od herbaty 2-3 razy dziennie. Lub zapobiegawczo po 1 łyżeczce 2 razy dziennie.

Ziołowe oksymelki są proste i przyjemne w przygotowaniu i są naprawdę dobre dla twojego zdrowia. Gorąco polecam wypróbowanie tego staromodnego ziołowego środka!

SKŁADNIKI

  • 1 cebula posiekana drobno
  • 1 główka czosnku, ząbki posiekane
  • 1 kawałek o długości 5 cm korzenia świeżego imbiru w plasterkach
  • 1/2 szklanki świeżej szałwii grubo posiekanej
  • 1 szklanka surowego miodu
  • 1 szklanka surowego octu jabłkowego
  • 1 słoik o pojemności 0,75 l ze szczelną pokrywką

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włóż do słoika pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj imbir pokrojony na plasterki.
  • Następnie posiekaj trochę świeżej szałwii i dodaj ją do słoika z imbirem. Niech słoik będziew wypełniony ziołami w około 1/4 do 1/3.
  • Następnie dodaj trochę surowego octu jabłkowego do słoika. W tym miejscu możesz nieco dostosować kwoty w oparciu o swój gust i preferencje. Zwykle napełniam słoik octem do połowy.
  • Następnie dodaj surowy miód do octu i ziół, aby wypełnić słoik. Nie martw się, jeśli miód jest gęsty, ocet pomoże mu się rozpuścić i połączyć.
  • Napełnij słoik tak wysoko, jak to możliwe, nie przepełniając go. Chodzi o to, żeby było jak najmniej powietrza w słoiku pod pokrywką.
  • Zapobiegnie to utlenianiu, które może spowodować brązowienie ziół.
  • Następnie wytrzyj brzeg słoika, zamknij słoik pokrywką i wstrząśnij nim kilka razy, aby wymieszać składniki.
  • Jeśli używasz metalowej pokrywki, pamiętaj, aby umieścić pod nią kawałek pergaminu, ponieważ ocet może reagować z metalem.
  • Umieść oksymel w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Niech składniki macerują się przez co najmniej 7 dni.
  • Maksymalnie do 30 dni. Następnie przed użyciem przecedź ten eliksir. Warzywa i zioła wyrzuć.
  • Przechowuj odcedzony oksymel w słoiku z pokrywką w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Najlepiej w lodówce. Można go przechowywać przez 6 miesięcy lub dłużej.
Imbir jest zdrowy i pyszny. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z imbirem? Zobacz wideo Beszamel.pl
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej