Melisa lekarska - uspokajające zioło. Jak stosować w kuchni i jak wykorzystać je dla zdrowia?
Melisa lekarska to bylina o przyjemnym, cytrynowym zapachu, dorastająca do 2 metrów wysokości. Jej liście podobne są do liści mięty, karbowane na brzegach, w kolorach od ciemnozielonego do żółtozielonego. Ma białe, drobne i zebrane na szczytach pędów kwiaty, które kwitną od czerwca do września. Sprawdź, jak wykorzystać melisę w kuchni.
Spis treści
- Melisa - co to za roślina?
- Melisa lekarska - właściwości
- Melisa lekarska - zbiory
- Melisa lekarska - zastosowanie
- Melisa w kuchni
Melisa - co to za roślina?
Melisa nazywana jest również rojownikiem, pszczelnikiem, matecznikiem, starzyszkiem lub cytrynowym zielem. Rośnie dziko w Afryce Północnej, Europie Południowej i w Azji. Obecnie jest znana i uprawiana na całym świecie, również w Polsce. Stosowana jest jako zioło lecznicze i przyprawa. Jest to również jedna z najbardziej miododajnych roślin.
>>> Zioła w ogrodzie: MELISA. Uprawa melisy w ogrodzie
Melisa lekarska - właściwości
Melisa łagodzi stany lękowe i pobudzenia nerwowe, działa uspokajająco. Stosowana jest przy trudnościach w zasypianiu i zaburzeniach rytmu serca. Korzystnie wpływa na trawienie, pobudza wytwarzanie żółci, działa rozkurczowo. Zewnętrznie używana jest do oczyszczenia i odświeżenia skóry oraz łagodzenia ukąszeń owadów.
Melisa lekarska - zbiory
Młode liście zbieramy na początku kwitnienia. Suszymy w cieniu w temperaturze nie wyższej niż 35 st. C. Susz przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, aby zapobiec wyparowaniu olejków eterycznych.
Melisa lekarska - zastosowanie
Napar: 1,5 łyżki melisy zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy i parzymy przez 10 minut. Przecedzamy, a krople z pokrywki strząsamy do naparu (zawierają olejki eteryczne). Pijemy 2-3 razy dziennie.
Nalewka: 50 g liści melisy zalewamy 1 litrem białego wina. Po 2 dobach przecedzamy. Wlewamy do butelki z ciemnego szkła. Pijemy 3 razy dziennie po 2 łyżki.
Odwar: 1 łyżkę liści zalewamy szklanką wody, parzymy przez 30 minut. Po przecedzeniu pijemy 2 razy dziennie po szklance lub używamy do okładów.
Melisa w kuchni
Świeże listki stosowane są jako przyprawa, do sosów, majonezów, zup ziołowych i owocowych, pieczonego drobiu, duszonych grzybów, warzyw, deserów oraz napojów orzeźwiających. Nadają im orzeźwiający, lekko cytrynowy smak. Czasem stosowana jest również zamiast trawy cytrynowej. Listki dodajemy zawsze pod koniec pieczenia czy gotowania. Melisa jest również składnikiem herbatek ziołowych.
Melisa może stanowić również znakomity dodatek dekoracyjny do dań!