Nalewka z czerwonych porzeczek - sprawdzony przepis

Nalewka z czerwonych porzeczek
Autor: Shutterstock Nalewka z czerwonych porzeczek jest delikatna i kwaskowa.
łatwy
20 min
4

Kwaskowa czerwona porzeczka to idealna baza do przygotowania wytrawnej nalewki z lekko słodką, miodową nutą. Nalewka z czerwonej porzeczki znakomicie pasuje do do dań z czerwonego mięsa oraz drobiu.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy też:

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową

Listówka - nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki

Wino z czerwonych porzeczek

Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wódki
  • 1 szklankę miodu
  • 1 laskę wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • 3-4 goździki
  •  
  • Przygotuj również:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porzeczki umyj, osącz i wrzuć do słoja, zalej alkoholem wymieszanym z przyprawami.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsaj słoikiem.
  • Po 6 tygodniach zlej alkohol i odstaw go w ciemne miejsce.
  • Owoce odsączone z alkoholu zalej płynnym miodem.
  • Gdy puszczą sok, zlej go i zmieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.
  • Nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. Odstaw na pół roku.