Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką - przepis

Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką - przepis
Autor: Shutterstock Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką możesz przygotować z czerwonymi lub czarnymi porzeczkami.
łatwy
30 min
4

Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką to kwintesencja gorących letnich dni i bomba witaminowa zamknięte w butelce. Nie obawiaj się ich uwolnić, zwłaszcza w słotne, jesienne wieczory. Sprawdź, jak ją przygotować.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Polecamy też:

Nalewka wiśniowa z rodzynkami

Domowa nalewka wiśniowa

Mocna nalewka wiśniowa

Wiśniówka ze skórką cytrynową

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny przebierz (dlaczego nie myć malin), utrzyj, odstaw na dobę i odciśnij z nich sok. Na każde pół litra soku dodaj dwie szklanki spirytusu.
  • Wiśnie i porzeczki umyj, wiśnie wydryluj, a porzeczki oczyść z gałązek, dodaj do słoja z malinowym spirytusem.
  • Na każdy kilogram mieszanki dodaj półtorej szklanki cukru pudru, a gdy cukier się rozpuści, dodaj zmiażdżone migdały, korę cynamonu i goździki.
  • Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Codziennie wstrząsaj słojem, aby wymieszać składniki.
  • Tak przygotowaną nalewkę przefiltruj i wlej do butelek. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na co najmniej pół roku.