Nalewka korzenna z czarnej porzeczki - przepis na aromatyczny trunek
Aromat czarnej porzeczki świetnie komponuje się z intensywnym bukietem przypraw korzennych. Dodatek wanilii, cynamonu i goździków nadaje trunkowi nieco orientalny charakter. Podajemy sprawdzony przepis na korzenną nalewkę z czarnej porzeczki.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy także:
Nalewka z czerwonych porzeczek
Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową
Listówka - nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych
SKŁADNIKI
- 4–5 szklanek czarnej porzeczki
- 4 szklanki spirytusu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 laskę wanilii
- 2 laski cynamonu
- kilka goździków
- 1 szklankę wody
- Przygotuj także:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier rozpuść w gorącej wodzie, roztwór wystudź i zalej nim porzeczki.
- Odstaw słój w ciemne miejsce na 2 dni, a następnie odcedź sok.
- Sok zmieszaj ze spirytusem i znów odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.
- Co kilka dni potrząsaj słojem, aby wymieszać trunek.
- Po tym czasie dodaj wanilię, cynamon i goździki.
- Odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące.
- Po tym czasie nalewkę przefiltruj i przelej do butelek.