Nalewka z rajskich jabłuszek - przepis na niezwykle aromatyczny trunek
2021-10-24
łatwy
40 min
10
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewkę z rajskich jabłuszek zazwyczaj przygotowuję z dodatkiem sporej ilości przypraw. Dzięki temu jest niezwykle aromatyczna, idealna do tego by się nią delektować. Najpierw warto nacieszyć wzrok pięknym kolorem trunku, potem powąchać i zachwycić się iskrzącymi się nutami korzennymi. Pierwszy łyk to już prawdziwa eksplozja smaków. Przy okazji ten pyszny trunek jest witaminową bombą.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg rajskich jabłek
- 600 g cukru
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki suszonej aronii
- 6-8 goździków
- 1-2 ziarna kardamonu
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
- 1,5 l wódki (najlepiej 45-47%)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłuszka umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół i usunąć nasiona (jeśli je pozostawimy nalewka może nabrać charakterystycznej goryczki). Pokroić na mniejsze kawałki.
- Jabłka wrzucić do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 dni, aby puściły sok. Codziennie wstrząsać, aby cukier równomiernie i całkowicie się rozpuścił.
- Gdy cukier się rozpuści do nalewki dodać suszoną aronię, sok wyciśnięty z pomarańczy i resztki miąższu, przekrojoną laskę wanilii i pozostałe przyprawy.
- Tak przygotowaną bazę zalać wódką, zakręcić i odstawić na ok. 20 dni w ciemne miejsce, wstrząsać słojem co kilka dni.
- Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub filtry do kawy, zlać do butelek, zakorkować i odstawić na 5-6 miesięcy do sezonowania.
- Podawać bardzo delikatnie schłodzoną. Owoce po zlaniu nalewki można wykorzystać do ciasta.
Nalewki domowe