Nalewka z rajskich jabłuszek - przepis na niezwykle aromatyczny trunek

Nalewka z rajskich jabłuszek
Autor: Shutterstock Nalewkę z rajskich jabłuszek warto podkręcić dobrze dobranymi przyprawami.
łatwy
40 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nalewkę z rajskich jabłuszek zazwyczaj przygotowuję z dodatkiem sporej ilości przypraw. Dzięki temu jest niezwykle aromatyczna, idealna do tego by się nią delektować. Najpierw warto nacieszyć wzrok pięknym kolorem trunku, potem powąchać i zachwycić się iskrzącymi się nutami korzennymi. Pierwszy łyk to już prawdziwa eksplozja smaków. Przy okazji ten pyszny trunek jest witaminową bombą.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg rajskich jabłek
  • 600 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki suszonej aronii
  • 6-8 goździków
  • 1-2 ziarna kardamonu
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)
  • 1,5 l wódki (najlepiej 45-47%)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłuszka umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół i usunąć nasiona (jeśli je pozostawimy nalewka może nabrać charakterystycznej goryczki). Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Jabłka wrzucić do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 dni, aby puściły sok. Codziennie wstrząsać, aby cukier równomiernie i całkowicie się rozpuścił.
  • Gdy cukier się rozpuści do nalewki dodać suszoną aronię, sok wyciśnięty z pomarańczy i resztki miąższu, przekrojoną laskę wanilii i pozostałe przyprawy.
  • Tak przygotowaną bazę zalać wódką, zakręcić i odstawić na ok. 20 dni w ciemne miejsce, wstrząsać słojem co kilka dni.
  • Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub filtry do kawy, zlać do butelek, zakorkować i odstawić na 5-6 miesięcy do sezonowania.
  • Podawać bardzo delikatnie schłodzoną. Owoce po zlaniu nalewki można wykorzystać do ciasta.
Nalewki domowe
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej