Nalewka z rajskich jabłuszek – złocisty trunek na długie zimowe wieczory
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewka z rajskich jabłuszek to esencja jesieni zamknięta w butelce. Z dodatkiem korzennych przypraw zachwyca bursztynowym kolorem, urzeka aromatem i kusi smakiem. Każdy łyk to eksplozja owocowej słodyczy przeplatanej nutami cynamonu i goździków – trunek idealny na chłodne wieczory.
Rajskie jabłuszka - niedoceniane, a warte wykorzystania
Rajskie jabłuszka, choć niewielkie, kryją w sobie ogrom bogactwa smaku i wartości odżywczych. Te drobne, ozdobne owoce, znane przede wszystkim z pięknego wyglądu i dekoracyjnych walorów, świetnie sprawdzają się także w kuchni. Dzięki swojej intensywnej barwie i wyjątkowemu aromatowi stają się doskonałą bazą do przetworów – zwłaszcza nalewek, dżemów czy syropów.
Niepozorne jabłuszka to prawdziwa skarbnica witaminy C, która wzmacnia odporność i pomaga organizmowi radzić sobie w sezonie przeziębień. Zawierają także sporo antyoksydantów opóźniających procesy starzenia oraz błonnika wspierającego pracę układu trawiennego. Ich lekko kwaskowaty smak w połączeniu z naturalną słodyczą sprawia, że świetnie komponują się z przyprawami korzennymi, nadając napojom i przetworom głębi smaku.
Warto pamiętać, że rajskie jabłuszka od wieków były stosowane nie tylko w kuchni, ale i w medycynie ludowej. Uważano, że napary i przetwory z tych owoców wzmacniają serce, oczyszczają organizm i dodają energii. Dziś zyskują drugą młodość, stając się modnym składnikiem zdrowych i aromatycznych domowych receptur.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg rajskich jabłek
- 600 g cukru
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki suszonej aronii
- 6-8 goździków
- 1-2 ziarna kardamonu
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
- 1,5 l wódki (najlepiej 45-47%)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłuszka umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół i usunąć nasiona (jeśli je pozostawimy nalewka może nabrać charakterystycznej goryczki). Pokroić na mniejsze kawałki.
- Jabłka wrzucić do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 dni, aby puściły sok. Codziennie wstrząsać, aby cukier równomiernie i całkowicie się rozpuścił.
- Gdy cukier się rozpuści do nalewki dodać suszoną aronię, sok wyciśnięty z pomarańczy i resztki miąższu, przekrojoną laskę wanilii i pozostałe przyprawy.
- Tak przygotowaną bazę zalać wódką, zakręcić i odstawić na ok. 20 dni w ciemne miejsce, wstrząsać słojem co kilka dni.
- Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub filtry do kawy, zlać do butelek, zakorkować i odstawić na 5-6 miesięcy do sezonowania.
- Podawać bardzo delikatnie schłodzoną. Owoce po zlaniu nalewki można wykorzystać do ciasta.