Kompot z suszu na Wigilię gotuję tak jak Ewa Wachowicz. Jego smak podkręcają te dodatki

kompot z suszu Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Ewa Wachowicz robi pyszny kompot z suszonych owoców na Wigilię. Dodaje do niego te 2 przyprawy.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kompot z suszonych owoców to jedna z obowiązkowych pozycji w wigilijnym menu. Swój autorski przepis na ten pyszny i zdrowy napój właśnie pokazała Ewa Wachowicz. Sekretem jego smaku jest dodatek dwóch przypraw, które doskonale podkręcają smak kompotu. Zobaczcie, jak Ewa robi wigilijny kompot z suszu i sprawdźcie jej prosty przepis.

Z czego Ewa Wachowicz robi kompot z suszu?

Chociaż sklepowe półki uginają się od gotowych zestawów suszonych owoców, taką mieszankę warto przygotować samodzielnie. Ewa Wachowicz wybiera różne suszone owoce i dwie aromatyczne przyprawy. Kompot słodzi cukrem, ale można też wykorzystać jego zdrowszy zamiennik. Wszystkie składniki, które Miss Polonia dodaje do wigilijnego kompotu, są łatwo dostępne. Teraz markety oferują je w dobrych promocyjnych cenach.

Sekretem smaku kompotu z suszu Ewy Wachowicz jest dodatek dwóch przypraw. Za wyjątkowy i głęboki smak oraz obłędny aromat napoju odpowiedzialne są goździki i cynamon. Obie przyprawy wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, zawierają antyoksydanty i wspomagają pracę układu pokarmowego.

Co jest więc potrzebne, aby ugotować kompot z suszonych owoców na Wigilię według przepisu Ewy Wachowicz? Lista składników jest krótka. Produktów nie trzeba szukać w delikatesach czy sklepach internetowych.

  • suszone śliwki
  • suszone jabłka
  • suszone morele
  • suszone gruszki
  • cytryna
  • cukier
  • przyprawy – cynamon w laskach, goździki

Jak Ewa Wachowicz robi kompot z suszu?

Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców z dodatkiem goździków i cynamonu, który opracowała Ewa Wachowicz, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest tak proste, że nawet ci, którzy jeszcze nigdy go nie robili, nie będą mieli żadnych problemów.

Jak więc ugotować pyszny i aromatyczny kompot na Wigilię, tak jak robi to Ewa Wachowicz? Przygotowanie jest łatwe, ale należy rozpocząć je dzień wcześniej.

  • 1. krok – zalanie suszonych owoców wodą i odstawienie ich na noc
  • 2. krok – dodanie goździków i cynamonu
  • 3. krok – gotowanie kompotu przez godzinę
  • 4. krok – dosłodzenie i przelanie kompotu do dzbanka oraz dodanie plasterków cytryny

Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Przepisy Ewy cieszą się popularnością od wielu lat. Nic dziwnego, ponieważ potrawy, słodkie wypieki, przekąski czy sałatki są pyszne i zawsze się udają. Poniżej znajdziecie kilka świetnych przepisów Ewy Wachowicz, które idealnie sprawdzą się na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki suszonych jabłek
  • 1/2 szklanki suszonych gruszek
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 1 łyżka goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone owoce przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Odstawić na całą noc.
  • Dodać cynamon w laskach i goździki.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 1 godziny.
  • Garnek zestawić z ognia i wsypać cukier do smaku. Wymieszać.
  • Kompot przelać do dzbanka razem z kilkoma suszonymi owocami. Dodać cytrynę pokrojoną w plasterki.
  • Podawać na Wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Beszamel - Kompot z suszu owocowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej