Na większości sklepowych półek suszone morele kuszą nas intensywnym żółtopomarańczowym kolorem, jednak po takie morele nie warto sięgać. Suszone chemicznie, zawierają szkodliwe dla zdrowia siarczany. W dodatku sprzedawane na wagę lub w przezroczystych opakowaniach pozbawione są beta-karotenu, który światła nie toleruje.
Jak suszyć owoce? Domowe sposoby [kliknij!]
Jakie właściwości mają suszone owoce?
Jak wyglądają naturalnie suszone morele?
Naturalnie suszone morele mają ciemną barwę, wpadającą w brąz, ale w smaku są zdecydowanie słodsze od swoich "chemicznych" odpowiedników. Bogate w likopen oraz witaminy A, E i C, wspaniale wpływają na cerę. Naturalnie suszone morele to także cenne źródło potasu i żelaza, które chroni przed anemią. Co ważne, owoce te zawierają także cenny błonnik, który pomaga m.in. usunąć z organizmu szkodliwe toksyny.
Sprawdź: Jak suszyć morele?
