Jak rozpoznać naturalnie suszone morele? Jaki mają kolor?
Niektóre suszone morele mają piękny pomarańczowożółty kolor, inne są ciemnobrązowe. Jednak to te drugie, wyglądające mniej smakowicie, warto kupić! Dlaczego? Bo są naturalne! W czym tkwi tajemnica naturalnie suszonych moreli i czy naprawdę są zdrowsze?
Spis treści
Na większości sklepowych półek suszone morele kuszą nas intensywnym żółtopomarańczowym kolorem, jednak po takie morele nie warto sięgać. Suszone chemicznie, zawierają szkodliwe dla zdrowia siarczany. W dodatku sprzedawane na wagę lub w przezroczystych opakowaniach pozbawione są beta-karotenu, który światła nie toleruje.
Jak suszyć owoce? Domowe sposoby [kliknij!]
Jakie właściwości mają suszone owoce?
Jak wyglądają naturalnie suszone morele?
Naturalnie suszone morele mają ciemną barwę, wpadającą w brąz, ale w smaku są zdecydowanie słodsze od swoich "chemicznych" odpowiedników. Bogate w likopen oraz witaminy A, E i C, wspaniale wpływają na cerę. Naturalnie suszone morele to także cenne źródło potasu i żelaza, które chroni przed anemią. Co ważne, owoce te zawierają także cenny błonnik, który pomaga m.in. usunąć z organizmu szkodliwe toksyny.
Sprawdź: Jak suszyć morele?
Przepisy z suszonymi morelami:
Jogurtowa owsianka z kiwi i suszonymi morelami
Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami