Jak suszyć owoce? Domowe sposoby
Do wyobraźni każdego, kto boi się przetworzonej żywności, a w swojej kuchni często wykorzystuje suszone owoce, na pewno przemówi fakt, że w przemyśle spożywczym proces ich konserwacji odbywa się za pomocą różnych chemikaliów. Czy owoce można wysuszyć samemu? Jak to zrobić, by zachowały wartości odżywcze?
Spis treści
Jakie konserwanty znajdują się w suszonych owocach ze sklepu?
Jednym ze środków konserwujących, jakie stosują producenci, by przedłużyć trwałość dostępnych w sklepach owoców suszonych, jest dwutlenek siarki. Pozwala on także zachować ładny kolor owoców. To związek, który może silnie uczulać. Jeśli więc Twoje dziecko jest alergikiem, a nie chcesz rezygnować z tej zdrowej przekąski, spróbuj wysuszyć owoce w domu.
Jak suszyć owoce w domu?
Pamiętaj jednak, że im więcej wody zawierają owoce, tym dłużej będzie trwał proces suszenia, a im więcej wody uda Ci się z nich odparować, tym większe prawdopodobieństwo, że się nie zepsują podczas przechowywania.
Duże owoce, takie jak jabłka czy banany, powinno się pokroić w plastry. Morele należy z kolei wcześniej sparzyć i obrać ze skóry.
Najprościej będzie skorzystać ze specjalnej suszarki elektrycznej do warzyw i owoców, ale możesz wykorzystać też piekarnik z termoobiegiem. Ruch powietrza jest w tym wypadku bardzo ważny! Temperatura nie powinna być wyższa niż 45˚C, w przeciwnym razie zewnętrzna warstwa owoców szybko się przypiecze, co uniemożliwi stopniowe odparowywanie wody z głębi miąższu.
Owoce powinno się równomiernie rozłożyć na pergaminie i co jakiś czas przekręcać na druga stronę. W ten sposób możesz suszyć prawie wszystkie owoce. Koniecznie przechowuj je jednak później w szczelnym opakowaniu.