Piernik według przepisu Ewy Wachowicz. Z tym składnikiem smakuje obłędnie
Dieta wegetariańska
Ten przepis na piernik na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. Piernik upieczony według sprawdzonego przepisu Ewy Wachowicz jest pyszny, aromatyczny, wypełniony orzechami oraz suszonymi owocami. Na liście składników jest jeden nieoczywisty produkt, dzięki któremu piernik ma tak wyjątkowy smak. Poznajcie łatwy i szybki przepis na piernik Ewy Wachowicz.
Jakie składniki na piernik Ewy Wachowicz?
Miss Polski, która znana jest nie tylko z urody, ale i umiejętności kulinarnych, właśnie pokazała, jak upiec pyszny i aromatyczny piernik na Boże Narodzenie. Jeden ze składników, który obowiązkowo Ewa dodaje do swojego piernika, może wzbudzić zaskoczenie, a nawet niedowierzanie. Jak mówi, jest to stary przepis na piernik pochodzący z lat 60. ubiegłego wieku. Co więc jest tajemnicą tego obłędnego piernika? Wyjątkowy smak i konsystencję zapewnia dodatek jednej szklanki ciemnego piwa.
Oprócz ciemnego piwa w składzie piernika Ewy Wachowicz znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- cukier
- jajka
- masło
- przyprawa do piernika
- miód
- orzechy i suszone owoce
- soda oczyszczona
Jak Ewa Wachowicz robi piernik na Boże Narodzenie?
Przepis, który tak zachwala Ewa Wachowicz, jest prosty. Wystarczy kwadrans z zegarkiem w ręku, aby przygotować ciasto. Resztę pracy wykona piekarnik. Jak więc zrobić pyszny piernik na piwie według przepisu Ewy Wachowicz?
Przepis na pyszny i aromatyczny piernik z ciemnym piwem Ewy Wachowicz robi się w kilku prostych krokach:
- 1. etap – utarcie masła z cukrem i żółtkami
- 2. etap – wymieszanie składników suchych
- 3. etap – połączenie składników mokrych i suchych oraz dodanie piwa i miodu
- 4. etap – wymieszanie ciasta z orzechami i suszonymi owocami
- 5. etap – dodanie ubitych białek
- 6. etap – upieczenie piernika
Jak upiec piernik według przepisu Ewy Wachowicz?
Upieczenie tego obłędnego piernika na święta Bożego Narodzenia nie jest trudne. Wystarczy zrobić to tak, jak poleca Ewa Wachowicz. Formę z ciastem należy wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Piernik piecze się przez 75 minut. Świąteczny piernik na piwie jest gotowy, kiedy włożony w niego patyczek będzie suchy.
Ciasto można podzielić na dwie części i upiec w dwóch keksówkach. Czas pieczenia i temperatura są takie same.
Dodatkową zaletą przepisu na piernik Ewy Wachowicz jest to, że ciasto można upiec nawet cztery tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia. Ciasto zachowa świeżość, aromat i pyszny smak.
SKŁADNIKI
- 750 g mąki pszennej
- 350 g cukru
- 350 g miodu
- 250 ml ciemnego piwa
- 150 g masła
- 6 jajek
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- garść suszonych moreli
- garść suszonych śliwek
- garść migdałów
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
masło i bułka tarta do wysmarowania formy- lukier cytrynowy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło przełożyć do miski i utrzeć je z cukrem.
- Cały czas ucierając, dodać żółtka. Utrzeć na gładko.
- Mąkę przesiać do drugiej miski i wymieszać z sodą i przyprawą do piernika.
- Składniki suche wsypać do mokrych. Wlać piwo i miód. Zmiksować na wysokich obrotach, aż powstanie gładkie ciasto.
- Dodać posiekane orzechy i suszone owoce. Delikatnie wymieszać.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać do ciasta i delikatnie mieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 75 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem cytrynowym.
- Podawać na deser podczas świąt Bożego Narodzenia.