Smażony karp wigilijny - przepis Ewy Wachowicz

Smażony karp wigilijny: przepis Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Smażony karp wigilijny to gwarantowany sukces kulinarny
łatwy
20 min
4

Jak smażyć dzwonka karpia wigilijnego? Klasyczny sposób - obtaczanie w mące - jest banalnie prosty i szybko pozwoli uzyskać rybę miękką w środku i chrupiącą na zewnątrz. Za takim karpiej przepadamy wszyscy. Dla lepszego smaku, Ewa Wachowicz poleca dzień przed smażeniem zamarynować karpia w cebuli. Czemu nie wypróbować przepisu najpopularniejszej polskiej celebrytki kulinarnej? Oto dobra okazja: nadchodzą Święta!

Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia

Czytaj także Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?  oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.

ZOBACZ WIDEO! A w nim instrukcję: jak sprawić karpia?

Polecamy również: Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach?

SKŁADNIKI

  • 2 karpie (Jakiego karpia do smażenia wybrać? Sprawdź tutaj.)
  • Mąka
  • Olej i masło do smażenia
  • Cebula do przełożenia ryby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpie podziel na dzwonka. Włóż do miski, przełóż pokrojoną cebulą i odstaw na noc w chłodne miejsce.
  • W Wigilię rybę wyjmij z cebuli, posól do smaku.
  • Obtocz w mące i usmaż z obu stron na oleju z dodatkiem masła.