Orzechy laskowe: właściwości, jak kupować i przechowywać?
Orzechy laskowe to rodzime, chyba ciut niedoceniane orzechy. Niesłusznie, bo orzechy laskowe, oprócz wspaniałego smaku mają doskonałe wartości odżywcze, stanowią też świetny surowiec kulinarny. Co warto wiedzieć o orzechach laskowych?
Spis treści
- Jakie właściwości mają orzechy laskowe?
- Orzechy laskowe: kupowanie i przechowywanie
- Co można zrobić z orzechów laskowych?
- Jak wykorzystać orzechy laskowe?
Jakie właściwości mają orzechy laskowe?
Orzechy laskowe, podobnie jak pozostałe orzechy, choć kaloryczne i tłuste, są bardzo zdrowe. Tłuszcze zawarte w orzechach to nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwłaszcza jednonienasycone, które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami. Dlatego jedzenie orzechów nie powoduje przybierania na wadze. Oczywiście, należy spożywać je z umiarem.
Orzechy laskowe zawierają więcej witaminy E (15.03 mg/100 g) niż inne rodzaje orzechów. Witamina E, zwana witaminą młodości, rozpuszcza się w tłuszczach i dopiero w tej postaci może zostać wchłonięta. W orzechach laskowych znajdziemy też sporo witamin z grupy B (zwłaszcza niacynę, czyli witaminę B3 - w ilości 1.800 mg/100 g), które wzmacniają nerwy. Zawierają potas, który obniża ciśnienie, oraz wapń i fosforu. Te dwa pierwiastki odpowiadają za mocne kości i zęby. Magnez (163 mg/100g) zawarty w orzechach laskowych także korzystanie wpływa na układ nerwowy.
Orzechy laskowe są bogate w argininę. Jest to aminokwas, którego działanie powoduje zwiększenie światła naczyń krwionośnych poprzez rozluźnienie ich mięśni gładkich. Dlatego regularne spożywanie orzechów laskowych może być korzystne w profilaktyce chorób sercowo- naczyniowych
Niski indeks glikemiczny orzechów laskowych wynosi 15. Są więc bezpieczne dla cukrzyków. Nie zawierają glutenu.
Orzechy laskowe: kupowanie i przechowywanie
Orzechy laskowe można zbierać w lasach mieszanych, w których często krzewy leszczyny stanowią sporą część drzewostanu. Orzechy laskowe zbiera się z ziemi, a nie zrywa z drzewa. Wtedy jest gwarancja, że są dojrzałe. Podobnie zresztą zbiera się orzechy włoskie. Owoce leszczyny dojrzewają od września do października.
Gdy kupujesz orzechy laskowe, warto wybierać te w łupinach. Stanową naturalną ochronę przed ciepłem, powietrzem, światłem i wilgocią. Dzięki łupinom spowalnia się szkodliwy dla orzechów laskowych proces utleniania i jełczenia.
Jeśli kupujesz orzechy laskowe łuskane, najlepiej wybierać paczkowane, a nie sprzedawane luzem na wagę. Łuskane orzechy należy przechowywać w ciemnych nieplastikowych pojemnikach, ponieważ pod wpływem ciepła i światła dość szybko jełczeją. Przed spożyciem orzechów warto je powąchać. Zapach stęchlizny może oznaczać, że zostały zaatakowane przez pleśń i nie nadają się do spożycia.
Co można zrobić z orzechów laskowych?
Orzechy laskowe często są składnikiem sałatek, dodatkiem do mięs czy makaronów. Ze względu na swój delikatny i słodkawy smak dobrze komponują się z potrawami słodkimi oraz słono-pikantnymi. Stanowią sprawdzony składnik wielu ciast. Są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków na święta Bożego Narodzenia. Z makiem oraz pszenicą tworzą jedną z wigilijnych potraw, czyli kutię. Z orzechów laskowych można przygotować również masło orzechowe. Pysznie łączą się z czekoladą i chałwą.
Z orzechów laskowych produkuje się też olej. Należy pamiętać, żeby spożywać go tylko na zimno, a po otwarciu przechowywać w temperaturze pokojowej nie dłużej niż dwa miesiące.
Z orzechów laskowych można zrobić też pyszną i leczniczą nalewkę, zwaną leszczynówką.
Jak wykorzystać orzechy laskowe?
Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy, w których orzechy laskowe zagrały jedną z głównych ról. Warto z nich skorzystać, zwłaszcza jeżeli macie sporą ilość tych pysznych i zdrowych orzechów i nie macie pomysłu, jak je wykorzystać.
- Pesto z orzechów laskowych do makaronu: łatwy przepis na orzechowy sos
- Przepyszny likier z orzechów laskowych: łatwy przepis na jadalny prezent
- Orzechy w karmelu - jak zrobić?
- Mleko z orzechów laskowych. Prosty przepis na roślinny napój z 2 składników
- Mielę, siekam i mieszam z pozostałymi składnikami. Wyborne ciasto z tymi orzechami to poezja smaku
- Masło orzechowe z orzechów laskowych lub ziemnych: przepis
- Przepis na ten obłędny krem przywiozłam z Turynu. To włoski przysmak z czekolady i orzechów laskowych
Zobacz galerię i poznaj proste przepisy na placki na słodko, których smak wzbogacą orzechy laskowe. Poniżej znajdziesz także quiz o orzechach, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę.
Listen on Spreaker.