Radiatori w sosie pomidorowym: pomysł na makaron kaloryferki

Radiatori w sosie pomidorowym to genialny patent na jednogarnkowy makaron. Nie musicie oddzielnie gotować makaronu! Makaron w kształcie kaloryferków robiony jest pszenicy durum. Z makaronu o tym kształcie sos nie spływa. I o to w tym chodzi. Oto pomysł na makaron kaloryferki w kremowym sosie pomidorowym!
Więcej przepisów z makaronami
Jesteście amatorami makaronów? Kochacie kluski pod każdą postacią? Zobaczcie sprawdzone przepisy na zapiekanki makaronowe:
Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i warzywami
Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami: zdrowy i pożywny obiad rodzinny
Pikantna zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem i pieczarkami
Kapitalny makaron zapiekany z sosem bolońskim i serem
Sycące pastisio - grecka zapiekanka makaronowa pod beszamelem
Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną i kalafiorem
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju roślinnego
- 1 mała cebula (posiekana)
- 1 ząbek czosnku (rozdrobniony)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich, suszonych
- 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 350 g krótkiego makaronu, np. radiatori, czyli kaloryferków
- sól i pieprz (do smaku)
- ½ szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera
- 3-4 łyżki serka śmietankowego (ricotta, mascarpone, philadelphia lub jakiegokolwiek innego)
- listki świeżego tymianku (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek. Smaż około 2 minuty, do zeszklenia.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i włoskie przyprawy. Smaż jeszcze przez 1 minutę.
- Wlej bulion do rondla i wymieszaj. Staraj się zeskrobać wszystkie przyrumienione kawałki z dna garnka.
- Dodaj puszkę krojonych pomidorów i suchy makaron kaloryferki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie gotowy, około 10-15 minut. Jeśli makaron zaczyna wyglądać na wyschnięty i wydaje się, że nie ma wystarczającej ilości płynu, dodaj trochę bulionu lub wody.
- Zdejmij makaron z ognia i dodaj parmezan oraz kremowy serek. Jeśli chcesz, dodaj świeży tymianek. Wymieszaj dokładnie. Odstaw makaron na 3-4 minuty przed podaniem.