Pikantna zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem i pieczarkami

Pikantna zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantna zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem i pieczarkami to smaczny codzienny obiad.

Pikantna zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem i pieczarkami to smaczne danie obiadowe dla rodziny. To proste w przygotowaniu, smaczne i niedrogie danie na co dzień.

Do przygotowania pikantnej zapiekanki potrzebujemy:

  • 1 kg mięsa mielonego

  • 0,5 kg pomidorów

  • 0,5 kg pieczarek

  • 3 małe przeciery pomidorowe

  • opakowanie makaronu świderki

  • 400 g sera żółtego

  • 2 cebule

  • 3 ziarna ziela abgielskiego

  • olej

  • ostra papryka w proszku

  • liść laurowy

  • chilli

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić i odstawić do osączenia.

  • Pieczarki oczyścić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory.

  • Mięso usmażyć z cebulą i przyprawami, dodać usmażone pieczarki z pomidorami, doprawić przecierem.

  • Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wykładać warstwami makaron i farsz mięsny.

  • Wierzch posypać startym serem i zapiekać 20 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 3,8