Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Gyros wieprzowy zjednał sobie nasze apetyty. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje zapiekane z makaronem i warzywami. To łatwe w przygotowaniu danie jest pyszne i sycące.
Składniki
200 g makaronu, krótkie
500 g mięsa łopatki wieprzowej lub szynki
2 łyżeczki przyprawy gyros
2 papryki ( papryki )
1 średnia cukinia
1 pęczek cebuli dymki
200 g pomidorów cherry
100 ml śmietany
300 ml wody
150 g tartego żółtego sera
sól i pieprz
2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżka mąki lub więcej
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Mięso pokrój na paski, oprósz przyprawą gyros i odstaw.
Warzywa umyj i oczyść, pokrój pomidorki na pół, cukinię w półplasterki, cebulę razem ze szczypiorkiem w krążki, paprykę na paski.
Podsmaż mięso na gorącym oleju, następnie wyjmij i odłóż na bok.
Na patelnię dodaj warzywa, smaż do chwili, gdy zmiękną, a następnie ponownie dodaj mięso, posyp mąką, krótko podsmaż i dodaj 300 ml wody i śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
W naczyniu do zapiekania ułóż warstwami naprzemiennie: makaron, usmażone mięso razem z warzywami oraz 2/3 sera. Posyp resztą sera na wierzchu. Piecz w rozgrzanym piekarniku (grzanie górne / dolne 200 °, konwekcja 175 °, ustawienie gazu 3) przez około 20 minut.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska