Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i warzywami

Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gyros wieprzowy zjednał sobie nasze apetyty. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje zapiekane z makaronem i warzywami. To łatwe w przygotowaniu danie jest pyszne i sycące.

Składniki

  • 200 g makaronu, krótkie

  • 500 g mięsa łopatki wieprzowej lub szynki

  • 2 łyżeczki przyprawy gyros

  • 2 papryki ( papryki )

  • 1 średnia cukinia

  • 1 pęczek cebuli dymki

  • 200 g pomidorów cherry

  • 100 ml śmietany

  • 300 ml wody

  • 150 g tartego żółtego sera

  • sól i pieprz

  • 2 łyżeczki papryki w proszku

  • 1 łyżka mąki lub więcej

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

  • Mięso pokrój na paski, oprósz przyprawą gyros i odstaw. 

  • Warzywa umyj i oczyść, pokrój pomidorki na pół, cukinię w półplasterki, cebulę razem ze szczypiorkiem w krążki, paprykę na paski. 

  • Podsmaż mięso na gorącym oleju, następnie wyjmij i odłóż na bok.

  • Na patelnię dodaj warzywa, smaż do chwili, gdy zmiękną, a następnie ponownie dodaj mięso, posyp mąką, krótko podsmaż i dodaj 300 ml wody i śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.

  • W naczyniu do zapiekania ułóż warstwami naprzemiennie: makaron, usmażone mięso razem z warzywami oraz 2/3 sera. Posyp resztą sera na wierzchu. Piecz w rozgrzanym piekarniku (grzanie górne / dolne 200 °, konwekcja 175 °, ustawienie gazu 3) przez około 20 minut.

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4