Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa zapiekana pod beszamelem

2021-03-29
Sycące pastisio
Autor: Shutterstock Pastisio to niedrogi, sycący obiad.
łatwy
30 min
4

Pastisio to bardzo sycące danie przygotowywane z gotowanego makaronu, mielonego mięsa i przypraw. W wszystko zapieczone pod aromatycznym sosem beszamelowym. To pomysł na niedrogi obiad dla rodziny.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 opakowanie makaronu rigatoni
  • 0,5 szklanki oliwy
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz
  •  
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki zimnego mleka
  • 0,5 kg miękkiego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy al dente i odstawiamy.
  • Pęczek tymianku siekamy drobno, połowę dodajemy do mięsa i mieszamy.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy ma oliwie.
  • Podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy je makaronem.
  • Na wierzch sypiemy resztę tymianku i pieczemy 20 min w temperaturze 180 st. C.
  • Przygotowujemy sos beszamelowy i polewamy nim zapiekankę, na wierzch dajemy starty ser.
  • Pieczemy ok 15 min.