Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną i kalafiorem

Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną i kalafiorem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną to pyszny i sycący posiłek dla całej rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka makaronowa z mieloną wieprzowiną i kalafiorem to sycące i pyszne danie dla całej rodziny. Mamy tu skrobię, proteiny i solidną dawkę warzyw w jednej potrawie. Zapiekanka z makaronu, mielonego mięsa i kalafiora świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Zapiekany makaron z mięsem mielonymi i kalafiorem można podać z domowym keczupem. 

Składniki

  • 250 g suchego makaronu np. kolanka lub świderki

  • 1 mały kalafior

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki lub szynki

  • 1 cebula

  • 125 ml śmietany 30% lub 36%

  • 3 jajka

  • 150 g żółtego sera tartego

  • 1 łyżka masła

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzić i pozostawić. 

  • Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku. Odsączyć.

  • Cebulę pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać mielone mięso i zrumienić. 

  • Roztrzepane jajka połączyć ze śmietaną. 

  • W misce wymieszać makaron, kalafior, usmażone mięso z cebulą. Wlać mieszaninę jajek i śmietany, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. 

  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Przełożyć zawartość miski. Posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 20 minut. 

  • Podawać jeszcze gorące z domowym keczupem

Ocena: 3,0