Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami: zdrowy i pożywny obiad rodzinny

Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami: zdrowy i pożywny obiad rodzinny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami to idealne połączenie węglowodanów i protein, a do tego ze zdrową porcją błonnika. Pyszne danie, które kochają duzi i mali smakosze. 

Składniki

  • 300 g makaronu

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 500 g brokułów (same różyczki), mogą być mrożone

  • 1 garść tartego sera twardego

  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować al dente. Brokułu również.

  • Mięso mielone wymieszać z jajkiem tartą bułką, 3 łyżkami wody i ziołami prowansalskimi. Posolić i popieprzyć do smaku. Ponownie wymieszać. 

  • Klopsiki zrumienić na rozgrzanym oleju. 

  • Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać porcjami mleko i mieszając, zagotować. Powstały gęsty sos przyprawić czosnkiem w proszku, solą i pieprzem. 

  • W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron, klopsiki i brokuły. Polać sosem i przemieszać. 

  • Wierzch posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika.

  • Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5