Maślany makaron z grzybami i sosem sojowym: przepis na szybki obiad z makaronu

Maślany makaron z grzybami i sosem sojowym: przepis na szybki obiad z makaronu
Autor: Shutterstock Maślane spaghetti z grzybami i sosem sojowym
łatwy
20 min
4

Maślany makaron z grzybami i sosem sojowym to łatwy przepis na szybki obiad z makaronu. Aromatyczny maślano-grzybowy sos otula makaron i zamienia go w niebiański posiłek. Pyszne, tanie i łatwe danie makaronowe dla całej rodziny! 

Więcej przepisów z makaronami

Jesteście amatorami makaronów? Kochacie kluski pod każdą postacią? Zobaczcie sprawdzone przepisy na zapiekanki makaronowe:

Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i warzywami

Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami: zdrowy i pożywny obiad rodzinny

Pikantna zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem i pieczarkami

Kapitalny makaron zapiekany z sosem bolońskim i serem

Sycące pastisio - grecka zapiekanka makaronowa pod beszamelem

Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną i kalafiorem

Obejrzyj wideo i dowiedz się więcej o makaronach

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu suchego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku posiekane drobno lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 szalotki posiekane drobno
  • 250 g grzybów hodowlanych, brązowych pieczarek, boczaników lub shitake
  • 1/3 szklanki piwa lub białego wina lub bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i szalotkę. Smaż, aż czosnek zacznie się rumienić, czyli około 2 minut.
  • Dodaj pokrojone pieczarki lub shitake. Boczniaków nie krój, ale porwij wzdłuż na wąskie kawałki.
  • Smaż grzyby do zrumienienia. Zazwyczaj zajmuje to 5-7 minut.
  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Zachowaj 200 ml wody z gotowania makaronu.
  • Na patelnię wlej piwo. Zdeglasuj dno patelni, skrobiąc wszystkie przyrumienione kawałeczki cebuli i grzybów.
  • Dodaj na patelnię ugotowany makaron, sos sojowy i zimne masło. Wymieszaj dokładnie. Zdejmij z ognia.
  • Dodaj parmezan i połowę zachowanej wody z gotowania makaronu. Mieszaj energicznie. Gdyby makaron był zbyt suchy, dodaj jeszcze trochę wody z gotowania makaronu.
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej