Makaron ze smardzami - przepis na szybkie i proste danie

2019-04-02
Makaron ze smardzami
Autor: Shutterstock Makaron ze smardzami to danie pyszne i wykwintne, choć proste w przygotowaniu
łatwy
30 min
4

Makaron ze smardzami to niezwykle proste w wykonaniu i bardzo smaczne danie. Najtrudniejsze w tym przypadku jest... zdobycie smardzów. To bardzo rzadkie, a przez to drogie grzyby. Dzięki nim prosty makaron może stać się wykwintnym daniem. Jak zrobić makaron ze smardzami?

Składniki

2-3 smardze

1 szalotka

mały ząbek czosnku

natka pietruszki

masło

1-2 łyżki śmietany

czubata łyżka serka mascarpone

sól i biały pieprz

makaron tagliatelle lub inny ulubiony - 200 g

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Makaron ugotować al dente

Smardze oczyścić i sparzyć wrzątkiem

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, udusić na maśle z odrobiną świeżego czosnku

Smardze pokroić i dodać do się cebuli z czosnkiem. Przyprawić solą i białym pieprzem. Dusić do miękkości.

Do uduszonych, gorących grzybów dodać śmietanę i mascarpone i mieszać do całkowitego rozpuszczenia serka.

Gotowy sos wymieszać z ugotowanym makaronem i dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Polecamy także:

Smardze duszone w śmietanie

Smardze faszerowane mięsem

Zupa ze smardzami