Makaron ze smardzami - proste ale wykwintne danie
2022-02-25
łatwy
30 min
4
Makaron ze smardzami to niezwykle proste w wykonaniu i bardzo smaczne danie. Najtrudniejsze w tym przypadku jest... zdobycie smardzów. To bardzo rzadkie, a przez to drogie grzyby. Dzięki nim prosty makaron może stać się wykwintnym daniem. Jak zrobić makaron ze smardzami?
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 2-3 smardze
- 1 szalotka
- mały ząbek czosnku
- natka pietruszki
- masło
- 1-2 łyżki śmietany
- czubata łyżka serka mascarpone
- sól i biały pieprz
- makaron tagliatelle lub inny ulubiony - 200 g
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente
- Smardze oczyścić i sparzyć wrzątkiem
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, udusić na maśle z odrobiną świeżego czosnku
- Smardze pokroić i dodać do się cebuli z czosnkiem. Przyprawić solą i białym pieprzem. Dusić do miękkości.
- Do uduszonych, gorących grzybów dodać śmietanę i mascarpone i mieszać do całkowitego rozpuszczenia serka.
- Gotowy sos wymieszać z ugotowanym makaronem i dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?