Makaron ze smardzami - przepis na szybkie i proste danie

Makaron ze smardzami
Autor: Shutterstock Makaron ze smardzami to danie pyszne i wykwintne, choć proste w przygotowaniu
łatwy
30 min
4

Makaron ze smardzami to niezwykle proste w wykonaniu i bardzo smaczne danie. Najtrudniejsze w tym przypadku jest... zdobycie smardzów. To bardzo rzadkie, a przez to drogie grzyby. Dzięki nim prosty makaron może stać się wykwintnym daniem. Jak zrobić makaron ze smardzami?

Polecamy także:

Smardze duszone w śmietanie

Smardze faszerowane mięsem

Zupa ze smardzami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente
  • Smardze oczyścić i sparzyć wrzątkiem
  • Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, udusić na maśle z odrobiną świeżego czosnku
  • Smardze pokroić i dodać do się cebuli z czosnkiem. Przyprawić solą i białym pieprzem. Dusić do miękkości.
  • Do uduszonych, gorących grzybów dodać śmietanę i mascarpone i mieszać do całkowitego rozpuszczenia serka.
  • Gotowy sos wymieszać z ugotowanym makaronem i dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.