Smardze – wiosenne grzyby - [zobacz pod jakimi warunkami wolno je zbierać]

Smardze – wiosenne grzyby - [zobacz pod jakimi warunkami wolno je zbierać]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smardze - wiosenne grzyby

Smardze, zwane popularnie wiosennymi grzybami - pojawiają się na przełomie marca i kwietnia, żeby szczyt sezonu osiągnąć w maju. Choć wszystkie odmiany dziko żyjącego smardza znajdują się w Polsce pod ochroną są sposoby, aby spróbować tych wspaniałych, szlachetnych grzybów.

Smardze to jedne z najszlachetniejszych polskich grzybów. Niektórzy uważają, że przy nich mogą się schować borowiki. Smardze mają wspaniały aromat z nutą orzechów i kruchy i delikatny miąższ.

Zobacz przepis: Smardze zapiekane ze szparagami, czyli pomysł na wiosenne danie

Niestety dzisiejsi grzybiarze, zwłaszcza ci młodsi, mogą nawet nie wiedzieć, jak te grzyby wyglądają, bo prawie zupełnie zniknęły z naszych lasów. Przyczyną jest prawdopodobnie degradacja środowiska, bo smardze to grzyby bardzo wymagające. Pojawiają się jednak niekiedy w starodrzewach, ale również na skraju łąk, przy drogach, w parkach. Lubią stanowiska podmokłe, więc wyrastają często w łęgach, w zaroślach nadrzecznych.

Czy wolno zbierać smardze?

Zobaczyć dziś rosnącego smardza to rzecz dośćrzadka. Ale czy grzybiarz, któremu się przytrafi taka gratka, może go wziąć do domu? Absolutnie nie! Wszystkie gatunki smardzów występujące w Polsce poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni są objęte ochroną i wpisane do „Czerwonej listy roślin i grzybów Polski” jako gatunki rzadkie. Z tego powodu nie wolno ich zbierać ze stanowisk naturalnych.

Jeśli natomiast się zdarzy, że smardze wyrosną nie w liściastym lesie, lecz na czyjejś prywatnej działce lub w ogródku – wtedy oczywiście można je zebrać. Czasem te pyszne grzyby pojawiają się na korze, którą wysypuje się rabaty – najczęściej wyrastają w drugim roku po wysypaniu kory i potem znikają bezpowrotnie.

Ale jeśli ktoś chce mieć te ciekawe grzyby w swoim ogrodzie, a przy okazji spróbować, jak smakują – jest taka możliwość. Wystarczy zakupić gotową mieszankę podłoża uprzednio zaszczepioną grzybnią smardzową.

Smardze można zbierać w innych krajach europejskich: na Słowacji, w Czechach, w Austrii, na Ukrainie, w Danii i Norwegii, Francji oraz Turcji (pamiętajmy, by były to okazy dorosłe, nie niszczmy zbyt młodych osobników).