Zupa ze smardzami - przepis na pyszną zupę grzybową

Zupa ze smardzami - przepis na pyszną zupę grzybową

Zupa ze smardzami to świetne danie na wiosenne przyjęcie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jeśli lubicie grzybowe zupy, ta z pewnością Was zachwyci. Aromatyczne, o lekko dymnym smaku smardze sprawiają, że zupa z nich może rywalizować o palmę pierwszeństwa nawet z borowikową. Sprawdź, jak zrobić pyszną zupę ze smardzami.

Składniki

  • pęczek włoszczyzny

  • 2-3 liście laurowe

  • kilka kulek ziela angielskiego

  • 8 świeżych smardzów (poza sezonem można je zastąpić suszonymi)

  • masło

  • szalotka

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 małe op. kwaśnej śmietany

  • płaska łyżka mąki

  • sól i biały pieprz

  • sok z cytryny

  • natka pietruszki

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Włoszczyznę obrać i zalać 2,5-3 l zimnej wody.

  • Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować bulion na wolnym ogniu ok. 1.5 godziny.

  • Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle z dodatkiem czosnku.

  • Smardze dokładnie umyć , pokroić na kawałki i dodać do cebuli, dusić 1-2 minuty.

  • Bulion odcedzić zalać nim uduszone z cebulą smardze, gotować całość kilka minut.

  • Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.

  • Zupę zaprawić zahartowaną gorącym bulionem śmietaną z dodatkiem mąki, odrobiny soli.

  • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

  • Podawać z grzanką z białego pieczywa.

Ocena: 5