Smardze duszone w śmietanie. Wiosenne danie, które podbija podniebienie

2024-04-04
Smardze duszone
Autor: Shutterstock Smardze, wiosenne grzyby, mają delikatny, niezrównany smak i zapach
łatwy
30 min
4

Smardze duszone w śmietanie to wykwintne danie kuchni polskiej. Rzadkie wiosenne grzyby są prawdziwym delikatesem. Ich subtelny smak najlepiej podkreśli masło i śmietana. Smardze duszone w śmietanie, podane z dodatkiem świeżych ziół to elegancka przystawka lub dodatek do smażonego mięsa. 

Jak przyrządzać smardze?

Smardze to wyjątkowe grzyby, których smak i aromat najlepiej podkreśla odpowiednie przygotowanie i podanie. Oto kilka sugestii, jak podawać smardze:

  • Smażone smardze z cebulką: jednym z najpopularniejszych sposobów podawania smardzy jest ich smażenie na patelni z dodatkiem cebuli. Po prostu umyj i pokrój smardze na plastry, podsmaż je na patelni z cebulką i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też dodać odrobinę świeżego lub suszonego tymianku lub pietruszki dla dodatkowego aromatu.
  • Smardze w sosie śmietanowym: innym pysznym sposobem na podanie smardzy jest przygotowanie ich w sosie śmietanowym. Pokrój smardze na kawałki, podsmaż je na maśle, dodaj śmietanę i delikatnie podsmażaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami według uznania.
  • Risotto ze smardzami: smardze mogą być również doskonałym dodatkiem do risotto. Dodaj pokrojone smardze do gotującego się risotto pod koniec gotowania i wymieszaj. Smardze dodadzą daniu nie tylko wyjątkowego smaku, ale również pięknego koloru i tekstury.
  • Smardze w zupach: sSmardze mogą być również dodawane do zup, takich jak krem z ziemniaków z dodatkiem smardzy, zupa grzybowa czy zupa krem z warzyw. Wzbogacą smak i aromat, nadając zupie wyjątkowego charakteru.
  • Smardze marynowane: smardze można również marynować, co nadaje im nie tylko intensywny smak, ale także dłuższą trwałość. Marynowane smardze mogą być podawane jako przekąska lub dodatek do różnych potraw.

Pamiętaj, że smardze najlepiej smakują, gdy są świeże i dobrze przygotowane. Zawsze upewnij się, że smardze są odpowiednio umyte i obrane przed przygotowaniem. Ich delikatny smak i aromat z pewnością zachwycą Twoich gości lub domowników.
  Polecamy także:

Makaron ze smardzami

Smardze faszerowane mięsem

Zupa ze smardzami

SKŁADNIKI

  • 80 dag smardzów
  • 5 dag cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki śmietany
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Smardze opłukać starannie na sicie w dużej ilości wody (pod silnym strumieniem, aby wydobyć z zagłębień ziemię i piasek).
  • Pokrajać w talarki, obgotować w osolonym wrzątku.
  • Na maśle udusić cebulę pokrojoną w piórka.
  • Dodać smardze i dusić razem z dodatkiem 2-3 łyżek wody.
  • Gdy grzyby są miękkie, dodać sól i pieprz, podprawić mąką, zagotować, wymieszać ze śmietaną.
  • Przed podaniem posypać koperkiem i natką pietruszki.
Smardze – co warto o nich wiedzieć?