Szalotka – czym się różni od cebuli? Wszystko o czosnku askalońskim [WIDEO]

Szalotka – czym się różni od cebuli? Wszystko o czosnku askalońskim [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szalotka różni się od cebuli kształtem i smakiem

Zastępujesz w przepisach szalotkę zwykłą cebulą? Niesłusznie, szalotka znacznie różni się o popularnej cebuli. Wprawdzie jest to rodzaj cebuli, ale łagodniejszy w smaku. Oto, co trzeba wiedzieć o czosnku askalońskim zwanym szalotką.

Polecamy przepis na: Karmelizowane szalotki. Jak zrobić słodko-kwaśne cebulki?

Szalotka: co to jest?

Czosnek askaloński, zwany szalotką lub cebuloczosnkiem, często postrzegany jest jako rodzaj cebuli (szalotki rosną, tworząc pęczki małych bulw), choć wielkością przypomina zwykły czosnek i ma czosnkowy zapach.

Dlaczego warto jeść szalotkę?

Szalotka  zawiera dużo  substancji antynowotworowych, pomaga obniżyć ciśnienie, rozrzedza krew i zapobiega zakrzepom. Zawarte w szalotce naturalne antybiotyki pomagają leczyć przeziębienie i grypę. Jest ona też dobrym źródłem witamin B6, C, A i kwasu foliowego. Szalotkę trawi się łatwiej niż cebulę.

Jak kupować i przechowywać szalotkę?

Wybieraj szalotki robiące wrażenie ciężkich i twardych, unikaj papierowych i wysuszonych, ze śladami gnicia. Przechowuje się je w zimnym, suchym miejscu, w przewiewnej torbie. W cieple szybko staną się miękkie, w plastiku zepsują się, a w lodówce szybciej spleśnieją.

Jak przyrządzać szalotkę?

Szalotki można jeść surowe, dodawać do sosów i sałatek. Pokrojone w talarki i zrumienione używane są jako przybranie. Można je również marynować w ten sam sposób, co cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze.

Polecamy przepis na: Karmelizowane szalotki. Jak zrobić słodko-kwaśne cebulki?

Małe szalotki zazwyczaj są łagodniejsze w smaku, ale większe łatwiej jest obierać. Ponieważ szalotki różnią się wielkością, najlepiej, gdy w przepisie ilość szalotek określona jest w szklankach, a nie na sztuki.

Poznaj  fantastyczne przepisy na dania z cebuli!

 

Ocena: 4,3