Karmelizowane szalotki: jak zrobić słodko-kwaśne cebulki?

Karmelizowane szalotki: jak zrobić słodko-kwaśne cebulki?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karmelizowane szalotki smakują i wyglądają doskonale!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Karmelizowane szalotki są pyszne. To proste danie łączy w sobie słodycz cebulek i kwasowość octu balsamicznego, a wszystko podkreśla słony ser z przerostem niebieskiej pleśni. Karmelizowane szalotki wybornie smakują jako samodzielne danie, można również podać je na ciepło do mięsa lub do warzywnych burgerów.  Jak zrobić słodko-kwaśne cebulki? Oto przepis!

Składniki

  • 2 szklanki szalotek

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

  • 2 łyżeczki miodu lub cukru

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego

  • 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szalotki obieramy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Delikatnie solimy i podsmażamy.

  • Gdy się lekko zarumienią zmniejszamy ogień pod patelnią. Przykrywamy i dusimy, aż szalotki zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy.

  • Gdy szalotki są już miękkie dodajemy miód, ocet balsamiczny, doprawiamy jeszcze pieprzem i dusimy przez około 2 minuty.

  • Podajemy z kawałkiem sera z pleśnią, posypane posiekaną natką pietruszki.

Ocena: 0