Makaron ramen z kurczakiem i warzywami. Pyszny obiad w azjatyckim stylu w mniej niż 30 minut

makaron ramen z kurczakiem
Autor: Shutterstock Pikantny makaron ramen z kurczakiem i warzywami to pyszny obiad.
łatwy
30 min
4

Pyszny obiad w azjatyckim smaku może być na waszych stołach w ciągu 30 minut. Jak to zrobić? Wystarczy wybrać sprawdzony przepis na pikantny makaron ramen z kurczakiem. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a bogactwo smaków zachwyca. Oto łatwy przepis na szybki makaron ramen z mięsem i warzywami oraz obłędnym pikantnym sosem.

Z czego składa się ramen?

Aby przygotować pyszny makaron ramen z kurczakiem i chrupiącymi warzywami, potrzebne są składniki, które bez problemu można kupić w większych marketach. Trzeba ich szukać na półkach z produktami kuchni świata. Dostępne są także na portalach aukcyjnych i sklepach internetowych.

Do przygotowania tego obłędnego dania obiadowego w ostrym smaku wykorzystuje się takie produkty jak:

  • makaron ramen
  • mięso mielone drobiowe
  • warzywa – marchewki, cebulę, czerwoną paprykę, białą kapustę
  • przyprawy – czosnek, imbir, sól, pieprz
  • orzeszki ziemne
  • olej sezamowy

Tajemnicą tej potrawy jest ostry sos, który nadaje obłędnego smaku. Przyrządza się go z takich składników jak:

  • bulion drobiowy
  • sos sojowy
  • sos ostrygowy
  • słodki sos chili
  • sos hoisin
  • sos sriracha
  • wino ryżowe lub wytrawne cherry
  • skrobia kukurydziana

Jak zrobić makaron ramen?

Przepis na pikantny makaron ramen z kurczakiem i warzywami nie jest trudny, a jego przygotowanie jest błyskawiczne. Danie jest gotowe w mniej niż pół godziny. Jak więc zrobić obłędny azjatycki makaron w pikantnej odsłonie?

Przepis na to oryginalne danie został podzielony na kilka bardzo łatwych kroków:

  • 1. krok – ugotowanie makaronu ramen
  • 2. krok – uprażenie orzeszków ziemnych
  • 3. krok – przygotowanie sosu
  • 4. krok – usmażenie mięsa z warzywami
  • 5. krok – dodanie makaronu i sosu oraz pozostałych składników

Jak podawać makaron ramen?

To pyszne i sycące danie w azjatyckim stylu to pomysł na obiad. Jeżeli wolicie łagodniejsze dania, możecie pominąć dodatek ostrego sosu sriracha. W takiej wersji danie też będzie świetnie smakować. Potrawę można wzbogacić, dodając inne warzywa jak brokuły, cukinia, szparagi czy szpinak. Gotowy makaron ramen warto posypać posiekanym szczypiorem lub podać z ugotowanym na półtwardo jajkiem.

Pikantny makaron ramen z kurczakiem i warzywami jest tak samo pyszny następnego dnia po odgrzaniu na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Resztki należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • 200 g makaronu ramen
  • 200 g białej kapusty
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżka stołowa sosu hoisin
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżki sosu sriracha
  • 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ramen ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, zostawiając 1 szklankę wody.
  • Makaron przełożyć do miski i wlać 1 łyżki oleju sezamowego. Wymieszać i odstawić.
    Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
  • Do miski wlać bulion drobiowy, sos sojowy i ostrygowy oraz wino ryżowe. Wlać sos hoisin, chili i sriracha. Dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Odstawić.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać mielone mięso i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
  • Dodać pokrojone w słupki marchewki, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekany czosnek i imbir. Wymieszać i smażyć około 3 minut.
  • Wlać sos i zagotować. Dusić około 3 minut.
  • Dodać makaron, poszatkowaną kapustę i orzeszki. Wlać wodę z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszać i podgrzewać kilka minut, aż kapusta stanie się miękka.
  • Podawać od razu posypany posiekanym szczypiorkiem.
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej