Makaron ramen z kurczakiem i warzywami. Pyszny obiad w azjatyckim stylu w mniej niż 30 minut
Pyszny obiad w azjatyckim smaku może być na waszych stołach w ciągu 30 minut. Jak to zrobić? Wystarczy wybrać sprawdzony przepis na pikantny makaron ramen z kurczakiem. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a bogactwo smaków zachwyca. Oto łatwy przepis na szybki makaron ramen z mięsem i warzywami oraz obłędnym pikantnym sosem.
Z czego składa się ramen?
Aby przygotować pyszny makaron ramen z kurczakiem i chrupiącymi warzywami, potrzebne są składniki, które bez problemu można kupić w większych marketach. Trzeba ich szukać na półkach z produktami kuchni świata. Dostępne są także na portalach aukcyjnych i sklepach internetowych.
Do przygotowania tego obłędnego dania obiadowego w ostrym smaku wykorzystuje się takie produkty jak:
- makaron ramen
- mięso mielone drobiowe
- warzywa – marchewki, cebulę, czerwoną paprykę, białą kapustę
- przyprawy – czosnek, imbir, sól, pieprz
- orzeszki ziemne
- olej sezamowy
Tajemnicą tej potrawy jest ostry sos, który nadaje obłędnego smaku. Przyrządza się go z takich składników jak:
- bulion drobiowy
- sos sojowy
- sos ostrygowy
- słodki sos chili
- sos hoisin
- sos sriracha
- wino ryżowe lub wytrawne cherry
- skrobia kukurydziana
Jak zrobić makaron ramen?
Przepis na pikantny makaron ramen z kurczakiem i warzywami nie jest trudny, a jego przygotowanie jest błyskawiczne. Danie jest gotowe w mniej niż pół godziny. Jak więc zrobić obłędny azjatycki makaron w pikantnej odsłonie?
Przepis na to oryginalne danie został podzielony na kilka bardzo łatwych kroków:
- 1. krok – ugotowanie makaronu ramen
- 2. krok – uprażenie orzeszków ziemnych
- 3. krok – przygotowanie sosu
- 4. krok – usmażenie mięsa z warzywami
- 5. krok – dodanie makaronu i sosu oraz pozostałych składników
Jak podawać makaron ramen?
To pyszne i sycące danie w azjatyckim stylu to pomysł na obiad. Jeżeli wolicie łagodniejsze dania, możecie pominąć dodatek ostrego sosu sriracha. W takiej wersji danie też będzie świetnie smakować. Potrawę można wzbogacić, dodając inne warzywa jak brokuły, cukinia, szparagi czy szpinak. Gotowy makaron ramen warto posypać posiekanym szczypiorem lub podać z ugotowanym na półtwardo jajkiem.
Pikantny makaron ramen z kurczakiem i warzywami jest tak samo pyszny następnego dnia po odgrzaniu na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Resztki należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.
SKŁADNIKI
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- 200 g makaronu ramen
- 200 g białej kapusty
- 100 g orzeszków ziemnych
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- sól, pieprz
sos:- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka stołowa sosu hoisin
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżki sosu sriracha
- 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ramen ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, zostawiając 1 szklankę wody.
- Makaron przełożyć do miski i wlać 1 łyżki oleju sezamowego. Wymieszać i odstawić.
Orzeszki uprażyć na suchej patelni. - Do miski wlać bulion drobiowy, sos sojowy i ostrygowy oraz wino ryżowe. Wlać sos hoisin, chili i sriracha. Dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Odstawić.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać mielone mięso i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
- Dodać pokrojone w słupki marchewki, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekany czosnek i imbir. Wymieszać i smażyć około 3 minut.
- Wlać sos i zagotować. Dusić około 3 minut.
- Dodać makaron, poszatkowaną kapustę i orzeszki. Wlać wodę z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszać i podgrzewać kilka minut, aż kapusta stanie się miękka.
- Podawać od razu posypany posiekanym szczypiorkiem.