Trifle z owocami. Przepis na angielski deser jak z najlepszej cukierni
Dieta wegetariańska
Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i oryginalny deser z sezonowymi owocami, warto sprawdzić tę recepturę. Trifle to przepyszne połączenie biszkoptów, bitej śmietany i kremu waniliowego z dodatkiem owoców. Wbrew pozorom przepis na ten obłędny deser nie jest skomplikowany. Zobaczcie, jak zrobić trifle.
Czym jest trifle z owocami?
Przepis pochodzi z Anglii, a jego korzenie sięgają XVI wieku. Przez setki lat przyrządzano go w rożnych wersjach. Obecnie deser serwuje się w szklanym naczyniu, co sprawia, że widać wszystkie warstwy. Na dnie znajdują się nasączone alkoholem biszkopty, na których ułożyła się bita śmietana i owoce. Kolejną warstwą jest aksamitny krem waniliowy oraz owoce. Deser uzupełnia się bitą śmietaną i dekoruje owocami.
Jak zrobić trifle z owocami?
Przepis na ten smakowity i efektowny deser jest prosty, ale wymaga czasu i cierpliwości. Przygotowanie podzielone jest na etapy:
- 1. etap – upieczenie biszkoptu
- 2. etap – przygotowanie kremu waniliowego
- 3. etap – przygotowanie bitej śmietany
- 4. etap – ułożenie deseru
Przepis na trifle z owocami
- Przepis na ten angielski deser z kremem, bitą śmietaną i owocami nie jest skomplikowany. Jednak, aby udał się za pierwszym razem, trzeba postępować według przepisu krok po kroku.
- Na zrobienie deseru warto mieć więcej czasu. Pośpiech nie jest wskazany.
- Lista składników obejmuje produkty, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach.
- Czas przygotowania trfile można nieco skrócić, wykorzystując gotowe blaty biszkoptowe, które można kupić w sklepie. Sprawdzą się też małe biszkopciki okrągłe lub podłużne.
- Do nasączenia biszkoptu używa się likieru cytrynowego limoncello, ale deser będzie równie dobry z innym alkoholem jak cherry lub caffe latte. Procenty można też zastąpić wodą z sokiem z cytryny i miodem.
Jakie owoce do trfile?
Deser świetnie smakuje z sezonowymi owocami. W lecie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki i jagody. Pysznie smakuje z wiśniami, brzoskwiniami i morelami. Trifle można jednak robić przez cały rok. Poza sezonem można wykorzystać owoce egzotyczne w syropie. Smakowitym dodatkiem są również prażone jabłka i gruszki ze szczyptą cynamonu.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 5 białek
- 180 g drobnego cukru
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Krem waniliowy:- 500 ml mleka 3,2%
- 5 żółtek
- 80 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Bita śmietana:- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:- 800 g ulubionych owoców sezonowych
- 100 ml likieru limoncello
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubijać na niskich obrotach miksera, aż się spienią. Wsypać sól i wlać sok z cytryny. Zwiększyć obroty i ubijać, aż powstanie sztywna piana. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Ubijać do połączenia.
- Stopniowo wsypywać mąkę i delikatnie mieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- 400 ml mleka przelać do rondelka, wsypać cukier i wlać ekstrakt waniliowy. Kiedy mleko zacznie się gotować, rondelek zestawić z ognia.
- Żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym mlekiem, mąką i skrobią ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka i energicznie wymieszać. Podgrzewać i mieszać, aż krem stanie się gęsty. Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, aż stanie się sztywna. Wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować do połączenia.
- Upieczony biszkopt pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Likier cytrynowy wymieszać z wodą i nasączyć kostki biszkoptowe.
- W szklankach lub pucharkach nałożyć po kilka kostek biszkoptowych, porcje bitej śmietany i pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Nałożyć krem waniliowy i kolejną warstwę owoców. Wierzch udekorować bitą śmietaną i pozostałymi owocami.