Trifle z owocami. Przepis na angielski deser jak z najlepszej cukierni

trifle z owocami
Autor: Shutterstock Trifle z owocami to tradycyjny angielski deser, który oczaruje wyglądem i smakiem.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i oryginalny deser z sezonowymi owocami, warto sprawdzić tę recepturę. Trifle to przepyszne połączenie biszkoptów, bitej śmietany i kremu waniliowego z dodatkiem owoców. Wbrew pozorom przepis na ten obłędny deser nie jest skomplikowany. Zobaczcie, jak zrobić trifle.

Czym jest trifle z owocami?

Przepis pochodzi z Anglii, a jego korzenie sięgają XVI wieku. Przez setki lat przyrządzano go w rożnych wersjach. Obecnie deser serwuje się w szklanym naczyniu, co sprawia, że widać wszystkie warstwy. Na dnie znajdują się nasączone alkoholem biszkopty, na których ułożyła się bita śmietana i owoce. Kolejną warstwą jest aksamitny krem waniliowy oraz owoce. Deser uzupełnia się bitą śmietaną i dekoruje owocami.

Jak zrobić trifle z owocami?

Przepis na ten smakowity i efektowny deser jest prosty, ale wymaga czasu i cierpliwości. Przygotowanie podzielone jest na etapy:

  • 1. etap – upieczenie biszkoptu
  • 2. etap – przygotowanie kremu waniliowego
  • 3. etap – przygotowanie bitej śmietany
  • 4. etap – ułożenie deseru

Przepis na trifle z owocami

  • Przepis na ten angielski deser z kremem, bitą śmietaną i owocami nie jest skomplikowany. Jednak, aby udał się za pierwszym razem, trzeba postępować według przepisu krok po kroku.
  • Na zrobienie deseru warto mieć więcej czasu. Pośpiech nie jest wskazany.
  • Lista składników obejmuje produkty, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach.
  • Czas przygotowania trfile można nieco skrócić, wykorzystując gotowe blaty biszkoptowe, które można kupić w sklepie. Sprawdzą się też małe biszkopciki okrągłe lub podłużne.
  • Do nasączenia biszkoptu używa się likieru cytrynowego limoncello, ale deser będzie równie dobry z innym alkoholem jak cherry lub caffe latte. Procenty można też zastąpić wodą z sokiem z cytryny i miodem.

Jakie owoce do trfile?

Deser świetnie smakuje z sezonowymi owocami. W lecie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki i jagody. Pysznie smakuje z wiśniami, brzoskwiniami i morelami. Trifle można jednak robić przez cały rok. Poza sezonem można wykorzystać owoce egzotyczne w syropie. Smakowitym dodatkiem są również prażone jabłka i gruszki ze szczyptą cynamonu.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 5 białek
  • 180 g drobnego cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

  • Krem waniliowy:
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • Dodatkowo:
  • 800 g ulubionych owoców sezonowych
  • 100 ml likieru limoncello
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubijać na niskich obrotach miksera, aż się spienią. Wsypać sól i wlać sok z cytryny. Zwiększyć obroty i ubijać, aż powstanie sztywna piana. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Ubijać do połączenia.
  • Stopniowo wsypywać mąkę i delikatnie mieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • 400 ml mleka przelać do rondelka, wsypać cukier i wlać ekstrakt waniliowy. Kiedy mleko zacznie się gotować, rondelek zestawić z ognia.
  • Żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym mlekiem, mąką i skrobią ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka i energicznie wymieszać. Podgrzewać i mieszać, aż krem stanie się gęsty. Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, aż stanie się sztywna. Wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować do połączenia.
  • Upieczony biszkopt pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Likier cytrynowy wymieszać z wodą i nasączyć kostki biszkoptowe.
  • W szklankach lub pucharkach nałożyć po kilka kostek biszkoptowych, porcje bitej śmietany i pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Nałożyć krem waniliowy i kolejną warstwę owoców. Wierzch udekorować bitą śmietaną i pozostałymi owocami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej