Kwiaty czarnego bzu jak z bajki – w chrupiącym cieście smakują obłędnie!

2025-05-29
Cafe Muzeum w Cieszynie
Kwiaty czarnego bzu jak z bajki – w chrupiącym cieście smakują obłędnie!
Autor: Shutterstock Z kwiatów czarnego bzu robi się syrop, sok, nalewkę, a nawet szampan. A przecież można je też zjeść tak po prostu, smażone!
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Delikatne, pachnące, niemal eteryczne – kwiaty czarnego bzu to prawdziwa magia natury, którą możesz zjeść! Zanurzone w lekkim cieście i usmażone na złoto zamieniają się w chrupiący, pachnący deser, idealny na majowe popołudnie w ogrodzie. Ten bajkowy przysmak nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale też kryje w sobie zdrowotne właściwości. Brzmi jak kulinarna czarodziejska sztuczka? Zdecydowanie – i do tego niezwykle prosta!

Czarny bez (Sambucus nigra) to roślina, która od wieków znajduje się w kulturze wielu społeczeństw, zarówno jako środek leczniczy, jak i składnik smakowitych potraw. Choć niekiedy niedoceniany, ma wiele do zaoferowania, zwłaszcza dla naszego zdrowia i doznań kulinarnych. Dlaczego warto uwzględnić czarny bez w naszej diecie i przepisach kulinarnych? Oto kilka powodów.

Kwiaty czarnego bzu - właściwości

Kwiaty czarnego bzu, które zbieramy w maju i czerwcu, są znane ze swoich zdrowotnych właściwości. Ich smak i aromat doskonale sprawdzają się w wielu kulinarnych zastosowaniach, od syropów po nalewki, a nawet w formie smażonej w cieście naleśnikowym. Takie wykorzystanie kwiatów czarnego bzu może być nie tylko smaczne, ale także prozdrowotne.

Kwiaty czarnego bzu są bogate w flawonoidy i kwasy fenolowe, dzięki czemu mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwobrzękowe, moczopędne i rozkurczowe. Co więcej, mają zdolność do uszczelniania ścian naczyń włosowatych. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, kwiaty czarnego bzu są skuteczne w leczeniu przeziębień i infekcji dróg oddechowych. Niektóre z naszych babć używały ich do leczenia bólu gardła, kataru, kaszlu i obniżania gorączki. Kwiaty czarnego bzu są też stosowane do leczenia trudno gojących się ran, wyprysków i cieni oraz obrzęków pod oczami.

Owoce czarnego bzu

Nie mniej cenne są owoce czarnego bzu. Są one prawdziwą skarbnicą witamin C i A, wapnia, potasu, sodu i żelaza. Tak jak kwiaty, owoce pomagają w przeziębieniach i grypie, działają przeczyszczająco i przeciwbólowo. Mogą okazać się pomocne w leczeniu migren i rwy kulszowej. Dodatkowo owoce czarnego bzu wpływają pozytywnie na układ trawienny, wspomagając pracę nerek.

Do czarnego bzu przypisuje się także działanie przeciwcukrzycowe i potencjalnie przeciwnowotworowe, co pokazuje, jak wielozadaniowy jest to dar natury. Dlatego warto zapoznać się z tym niezwykłym składnikiem kulinarnym, który oferuje nam zarówno wyjątkowy smak, jak i ogromne korzyści dla zdrowia.

Czy można jeść kwiaty? Oczywiście

Jadalne kwiaty to znakomite uzupełnienie codziennego menu. Warto wykorzystywać je nie tylko do dekoracji potraw. Mogą stać się bazą dla wielu oryginalnych i ciekawych dań. Choć dla niektórych mogą wydawać się wytworem nowoczesnej kuchni, są w rzeczywistości tradycją kulinarnej sztuki sięgającą starożytnej Grecji, Rzymu czy Chin. Nawet dzisiaj, w kuchniach tak różnych jak włoska czy indyjska, wciąż można spotkać przepisy, które odwołują się do tej starożytnej praktyki i korzystają z barwnej palety płatków kwiatów.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwiaty czarnego bzu zerwać w czystym miejscu, pozostawić na kwadrans rozłożone, by wyszli z nich niepożądani goście  - nie myć.
  • W tym czasie przygotować ciasto - można użyć miksera.
  • Kwiaty zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Lekko zrumienić placuszki, podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Cafe Muzeum w Cieszynie